Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mit tesz a bumeráng a súlytalanságban?

2014.03.31. 10:38

Mi történik a bumeránggal, ha a súlytalanságban hajítjuk el? Attól függ, hogy van-e levegő a környéken. A Nemzetközi Űrállomáson például ugyanaz van, ami a Földön: a hajítófa megfordul és nagyjából oda érkezik vissza, ahonnan elindult. Ez azonban nem azért történik, mert a gravitációnak sok köze van a bumerángok speciális képességeihez.

Hanem mert az űrállomáson van levegő, a bumeráng speciális felülete pedig úgy lett kitalálva, hogy az egyik lapján a körülötte áramló levegőnek hosszabb utat kell megtennie, mint a másikon, az így keletkező forgás, illetve a szárnyforma miatt fellépő emelkedés együtt okozza azt, hogy a fadarab olyan furcsán repül.

Ugyanakkor nem meglepő az sem, hogy ha Takao Doi az űrállomáson kívül hajítaná el a bumerángot, az nem térne vissza úgy, ahogy a földi tapasztalatok alapján elvárnánk - a légüres térben ugyanis nem érvényesülnének az ehhez szükséges aerodinamikai törvényszerűségek.

Bizonyos körülmények között lehetséges lenne, hogy a bumeráng visszataláljon az indítási pont közelébe, ehhez viszont az kéne, hogy akkora kezdőlökést kapjon, ami elég ahhoz, hogy orbitális pályára állva körberepülje a bolygót. Ez viszont nem attól függ, hogy milyen formájúra faragjuk a fadarabot, hiszen a légellenállás hiánya miatt egy kocka pont ugyanúgy repül a mikrogravitációban, mint egy puskagolyó vagy egy elefánt formájú tárgy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?