Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Jóval többet örököltünk a neandervölgyiektől, mint hinnénk

2014.04.02. 09:12

A neandervölgyi ember génjei befolyásolják a modern európaiak zsíranyagcseréjét – állapította meg német és sanghaji tudósok tanulmánya. A neandervölgyiek génjei nagyobb szerepet játszottak az európai, mint az afrikai vagy az ázsiai ember zsíranyagcseréjében: az előbbinek háromszor annyi neandervölgyi génvariánsa van ezen a területen, mint az utóbbiaknak - derült ki a lipcsei Max Planck Evolúciós Biológiai Kutatóintézet és a sanghaji Számítógépes Biológiai Intézet kutatóinak tanulmányából. A munkát a Nature Communications című tudományos folyóirat friss száma ismertette.

A tudósok összehasonlították tizenegy mai afrikai, ázsiai és európai populáció génállományát, miközben neandervölgyi génszakaszokat kerestek bennük, írja az MTI. Lehetséges, hogy a neandervölgyi génvariánsok evolúciós előnyt jelentettek, ám hogy pontosan mi volt ez, azt tovább kell kutatni – állapította meg Philipp Khaitovich, a kutatás egyik vezetője.

Ezen felül azt is megvizsgálták, hogyan befolyásolják a modern európai ember zsíranyagcseréjét a neandervölgyi génvariánsok. Evolúciós változásokat találtak náluk az agy zsírkoncentrációjában és az agyi anyagcsere enzimjeinek képződésében. Azt azonban nem tudják, hogyan hat az agyra az eltérő zsírkoncentráció. Már az a tény is különösen érdekes, hogy a neandervölgyi génjei meg tudták változtatni az agyunk felépítését.

Először idén januárban jelent meg két tanulmány, amelyek arról szóltak, hogy a modern ember felmenőinek valószínűleg a neandervölgyiek génjei segítettek az alkalmazkodásban az Afrikán kívüli, hidegebb éghajlathoz.