Albin
0 °C
11 °C

Ilyen még nem volt: ejtőernyős filmezte le a meteort

2014.04.03. 21:58

Még sosem történt ilyesmi: egy ejtőernyős fejkamerája rögzítette a mellette elhúzó meteort. A felvétel 2012 nyarán készült, az ugrásban a videót készítő Anders Helstrup mellett az oslói ejtőernyős klub más tagjai  is részt vettek.

Ejtőernyős vs. meteorit

Helstrup a norvég médiának azt nyilatkozta, hogy már az ugrás közben is érezte, hogy valami furcsa történt, de nem tudta, pontosan micsoda. Csak a földet érés után, a felvétel visszanézésekor látta meg, hogy kis híján agyonütötte a derült égből lehulló kődarab.

A férfi jelentette a dolgot az oslói Természettudományi Múzeumnak, a videót pedig meteorszakértőkkel is megosztotta. Mint kiderült, ő lehet az első a világon, akinek sikerült egy meteort nem az okozott felvillanás alapján lefényképeznie. "Még soha nem filmeztek le a Föld felé zuhanó meteort ebben a pályaszakaszban" - mondta Hans Amundsen geológus. A tudós szerint a filmen látható kő semmi más nem lehet, ha figyelembe vesszük a formáját: valószínűleg egy nagyobb meteorból szakad ki, amikor az 20 kilométer magasan szétrobbant.

A meteorok általában teljesen elégnek a légkör felsőbb rétegeiben, de néha akár nagyobb darabok is túlélik, ezek azonban már lelassulnak annyira, hogy ne izzon fel körülöttük a levegő, és ők maguk se forrósodjanak fel eléggé ahhoz, hogy az fényjelenséggel járjon. A zuhanásnak ezt a szakaszát angolul dark flightnak, vagyis sötét repülésnek nevezi. Molnár László, az MTA CSFK csillagásza az indexnek úgy fogalmazott, hogy ez az a kialvás utáni szakasz, amikor a meteorit (vagyis a meteornak az a része, ami a földfelszínig is eljut) már lelassult, és csak szabadesésben zuhan. Amundsen számítása szerint a videón látható kőzetdarab 300 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott el az ejtőernyős mellett.

Hogy nagyjából be tudjuk lőni, mekkora esélye is van annak, hogy a legközelebbi ejtőernyős ugrásunkkor mellettünk is elszáguld egy, az űrből érkező szikla, Amundsen elmondta: az valószínűbb, hogy megnyerjük a lottó főnyereményét, akár háromszor is, egymás után.