Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Űrszemét miatt módosították az űrállomás pályáját

2014.04.04. 08:13 Módosítva: 2014.04.04. 08:13

Néhány száz méterrel módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályáját, nehogy űrszeméttel ütközzön – közölte csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Fennállt annak a veszélye, hogy az ISS összeütközik egy régi Arian-5 európai rakéta egyik darabjával.

Amerikai és orosz szakértők az elmúlt napokban nyomon követték az ISS-t veszélyeztető űrszemetet, és közösen hoztak döntést arról, hogy módosítják az űrállomás röppályáját, írja az MTI. Közép-európai idő szerint csütörtökön 22.42 perckor 3 perc 40 másodpercre beindították a Progressz űrhajó és a Zvezda modul hajtóműveit, és mintegy 0,8 kilométerrel megnövelték az ISS repülési magasságát.

A NASA tájékoztatása szerint az ISS-en tartózkodó hat űrhajós biztonságát semmi se fenyegette, nem kellett elővigyázatosságból átmenniük a Szojuz mentőkapszulába sem. A pályamódosítás nem lesz hatással sem az április 9-én a Bajkonurból útnak induló orosz Progressz űrhajó felbocsátására, amely csaknem három tonna rakományt szállít az ISS-re, sem pedig az amerikai Dragon teherűrhajó startjára, amelyre várhatóan – halasztás után – ugyancsak áprilisban kerül sor.

A Krím oroszországi bekebelezése miatt a NASA felfüggesztett szerdán minden kapcsolatot az orosz űrkutatási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal, de a tilalom nem vonatkozik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) missziójával összefüggő együttműködésükre.