Műholddal védik Pompejit a földrengéstől

2014.04.07. 15:24

A legfejlettebb technológiát fogják felhasználni a pompeji ásatások védelmére az olasz kulturális tárca és a Finmeccanica csoport között kötött megállapodás értemében.

– írja az MTI, de szó szerint így.

Ez azt jelenti, hogy földrengés- repedés- és freskóállapot-figyelő detektorokat szerelnek a negyvenhektáros régészeti terület mind az 1500 műemlékére, és műholdas kamerarendszerrel fogják figyelni a várost.

A darabjait veszítő ókori városnak mostantól a Finmeccanica, a védelmi technológiában és az űrkutatásban is élen járó olasz csoport nyújt segítséget.

– folytatódik a szöveg. (Képzeljenek el egy olasz csoportot, amint az űrkutatás és a védelmi technológia élén járnak.)

1,7 millió eurós ajándék

A műholdas rendszert szeptember és december között helyezik el Pompejiben; ez három évig lesz használható. De mire lesz jó? Arra, hogy így felügyelhetik a terület állagát, és az állandó műszaki ellenőrzéssel megelőzhetik a gyakori falomlásokat, illetve megtaláhatják az ásatások veszélyeztetett pontjait.

Ez nem szponzorálás, hanem ajándék az itáliai örökség számára.

– jegyezte meg Dario Franceschini olasz kulturális miniszter. Tényleg ajándék, mert az 1,7 millió eurós (kábé 527 millió forintos) projektet a Finmeccanica fizette.

Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia az Európai Uniótól a pompeji karbantartására három éve kapott 105 millió eurót, máskülönben elesik tőle. Persze nem úgy esik el tőle, hogy kirakják ezt a sok pénzt az útra, és az ország átesik rajta, mert annak nyilván semmi értelme, csak az MTI tudósítója fogalmazott így.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport