Medúzából lesz a legjobb pelenka

2014.04.11. 09:19

Medúzából sok van, és sokszor olyan helyekre is bejutnak, ahol az emberek nem örülnek nekik (a strand még csak egy dolog, de egy atomerőmű hűtőrendszere már nem is olyan vicces). Egy izraeli cég most új, kegyetlenebb jövőt  vázolt fel  az állatok számára: nagyon úgy tűnik, hogy a jól kikészített medúzából kiváló nedvszívó-képességű papírtörlő, vécépapír vagy pelenka lehet.

A Cine'al nevű cég állítása szerint kiváló alap lehet a medúzák különleges testfelépítése, ami lehetővé teszi, hogy a vízben lebegő állatok testének 90 százaléka maga is víz legyen. A belőlük készített anyag a saját súlyának és térfogatának többszörösét tudja majd magába szívni a medúzák molekuláris felépítését kihasználva anélkül, hogy szétszakadna vagy visszaeresztené a felszívott folyadékot. Ráadásul az sem hátrány, hogy a használt törlőkendő 30 nap alatt természetes alkotóelemeire bomlik.

Ez utóbbi tulajdonság lehet az, ami miatt komoly előnyre tehetne szert az emberiség akkor, ha a medúzaalapú technológiára vált. Egyetlen, eldobható pelenkát használó újszülött nagyjából hetven kilogrammnyi, többségében nem lebomló hulladékot termel a születése utáni egyetlen évben. „Túl sok a medúza és túl sok az eldobható pelenka” – nyilatkozta Ofer Du-Nour, a cég igazgatója. „Cégünk mindkét kérdésre tudja a választ.”

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM