Önt is idegesíti a sok kisbabás kép Facebookon?

2014.04.14. 13:56

Önt is idegesíti, hogy tele van a Facebook-feedje kisbabák képeivel, amiket a boldog újdonsült szülők posztolnak? Legszívesebben ön is installálná a népszerű amerikai netes applikációt, az Unbaby.Me-t ( új nevén Rathert), hogy a cukorfalat újszülöttek helyett macskák és baconök árasszák el a hírfolyamát? Mielőtt így tesz, érdemes belegondolni, hogy tudományos vizsgálatok szerint ez az egész jelenség puszta illúzió, írja a Wired.

Meredith Ringel Morris, a Microsoft Research egyik kutatója ugyanis összegyűjtötte, mit csinálnak valójában a neten az újdonsült anyukák. Morris több mint kétszáz anyuka Facebook-profilját fésülte át tüzetesen (az engedélyükkel), és pont az ellenkezőjére bukkant annak, amit kocsmai beszélgetésekben a legtöbb ember panaszkodva állít: az anyukák gyermekük születése után fele annyit posztolnak, mint előtte, és amikor mégis így tesznek, a posztoknak kevesebb mint 30 százalékában említik a kisbabájukat.

A babáról szóló posztok száma ráadásul az idő előrehaladtával csökken, és az első év végére 10 százalékot sem éri már el. Az anyukák tehát nem hogy túl sok mindent osztanának meg boldogságuk nyáladzó-gügyögő tárgyáról, épp ellenkezőleg, a Facebook-felhasználók átlagához képest sokkal kevesebbet posztolnak.

Akkor mégis miért érezzük úgy, hogy elöntik a hírfolyamunkat a kisbabás képek? Erre több magyarázat is van. Egyrészt a barátaink közül aránytalanul sokan lájkolják a babás képeket, ezért azok előkelő helyre kerülnek a feedben, másrészt sokkal inkább észrevesszük és megjegyezzük azokat a dolgokat, amik idegesítenek, meglepnek vagy örömmel töltenek el minket, ezért úgy tűnik, mintha sokkal több lenne ezekből a dolgokból. Emlékszik a néhány évvel ezelőtt hódító táskás akcióra? Akkor úgy tűnt, mindenkinek Fila lóg a vállán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla