Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Mindig naplemente van az új Földön

2014.04.18. 14:01

Végre találtunk egy Föld-szerű bolygót, és nincs is túl messze tőlünk. De vajon érdemes odalátogatni? Összegyűjtöttük, amit már biztosan tudunk a tőlünk 490 fényévnyire lévő Kepler-186f bolygóról, a Föld távoli unokatestvéréről.

Történelmi felfedezés

A Kepler-186f az első Föld méretű bolygó egy csillag lakhatási zónájában, ezért felfedezése történelmi jelentőségű. Bár a csillagászok korábban is találtak bolygókat a lakhatási zónában, ez az első, amelynek a mérete a Földével nagyjából megegyezik. A Kepler-186f körülbelül 10 százalékkal nagyobb a Földnél.

Talán van rajta víz

A lakhatási zónában lenni annyit tesz, hogy a bolygónak lehet légköre, és ha van víz a felszínén, akkor az talán folyékony halmazállapotban van. Persze semmi sem biztos. A Kepler-186f a lakhatási zóna külső határán van, ami alapján jeges is lehet, viszont a nagyobb méretéből fakadóan a légköre is vastagabb lehet, ami jobban szigeteli a bolygót. Csak annyit tudunk, hogy a bolygó és a központi csillag távolsága kedvező feltételeket biztosít az élet kialakulásához.

Túlfűtött tekegolyók a társai

A Kepler-186 csillag körül összesen öt bolygót észleltek, és a most felfedezett 186f jelű van a legtávolabb a központi csillagtól, 52,4 millió kilométerre. Ezen a bolygón 130 napból áll egy év, a 186f ennyi idő alatt kerüli meg a csillagot.

A többi négy bolygó a lakhatási zónán kívül helyezkedik el, és túl forrók ahhoz, hogy élet legyen rajtul.

Testvérnek nem neveznénk

A Kepler-186f a Föld ikertestvérének semmiképpen nem, legfeljebb az unokatestvérének mondható, mert sok a különbség. Az még elhanyagolható, hogy 10 százalékkal nagyobb, az viszont már kevésbé, hogy sokkal közelebb van a központi csillagjához, mint a Föld a Naphoz. Azért van a bolygó ennek ellenére is a lakhatási zónában, mert a Kepler-186 feleakkora, mint a Nap. Ez egy haloványan pislákoló vörös törpe, és a 186f-en délben is csak olyan erős lehet a fény, mint nálunk naplementekor.

Szóval ha másra nem is, egy űrbéli romantikus szerelmi fészek kialakítására alkalmas lehet az a bolygó. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!