Edit
15 °C
29 °C

Sárkány szállt le a Nemzetközi Űrállomásra

2014.04.21. 00:45

Sikeresen hozzákapcsolódott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáshoz a Dragon magán-teherűrhajó, amelyet a tervezettnél egy hónappal később, többszöri halasztás után indítottak útjára, írja az MTI. A személyzet nélküli űrkapszula közép-európai idő szerint 13:14-kor érte el a Föld körül keringő űrállomást, ahova 2,2 tonna utánpótlást, benne űrruhát, élelmiszert és fontos tudományos kísérletekhez szükséges anyagokat vitt magával, közölte.

A SpaceX társaság űrjárművét a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről indították el helyi idő szerint pénteken egy Falcon-9 rakétával, és 36 órányi utazás után érkezett meg. Az összekapcsolódási manővert az ISS parancsnoka, a japán Vakata Koicsi és Rick Mastracchio amerikai asztronauta irányította, a rakomány átszállítása az űrállomás Harmony nevű modulján keresztül történik.

Salátapalánta robotlábbal

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a Dragon fedélzetén feljuttatott Vegetable Production System segítségével az űrállomás személyzete megpróbálkozhat a növények termesztésével.

Fotó: NASA

De vizsgálni fogják azt is, hogy miért gyengül meg az űrhajósok immunrendszere a súlytalanság körülményei között.

A Dragon szállítmánya ezen kívül egy pár kísérleti lábat is tartalmaz, amelyet egy valamikor talán űrsétára is alkalmas robothoz, a Robonauthoz fejlesztenek. Az emberszerű űrrobotnak egyelőre csak a feje és a felső teste van meg, lábaival, amelyeket inkább mászására, mint járásra terveztek, még csak kísérleteznek.

A Dragon a tervek szerint egy hónap múlva indul vissza az űrállomáson felgyülemlett tudományos mintákkal és a szükségtelenné vált egyéb holmikkal. A teherűrhajónak ez a harmadik küldetése abból a tervezett 12 misszióból, amelyet a SpaceX a NASA számára teljesít egy 1,6 milliárd dolláros szerződés keretében.