Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

90 tonnás volt a legnagyobb dinoszaurusz

2014.05.07. 14:43

Egy csontsűrűséget vizsgáló képlet segítségével oxfordi kutatók kiszámították, hogy 90 tonnát nyomhatott a legnagyobb dinoszaurusz, az argentinoszaurusz – írja az MTI. A tudomány több mint ezer dinoszauruszfajt azonosított, de sokuknak csak csonttöredékeit találták meg.

A kutatók minden olyan faj tömegét megbecsülték, aminek a maradványai tartalmazták a képlethez szükséges csontokat. A képlet a végtagok robosztussága és az állat súlya közötti összefüggésen alapul. A kutatók 426 különböző dinoszauruszfaj testsúlyát becsülték meg a módszerrel.

  • Az argentinoszaurusz növényevő volt, és körülbelül 90 millió éve élt a mai Argentína területén, innen származik a neve is.
  • A vizsgált fajok közt szerepeltek ősi madarak; ezek nagyjából 150 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, és a maniraptora (kezes rablók) nevű, tollas dinoszauruszokból álló csoporthoz tartoztak.
  • A 120 millió évvel ezelőtt, a mai Kína területén élt Qiliania elnevezésű, verébnagyságú madár lett a legkisebb azonosított dinoszaurusz: a becslések szerint csupán 15 grammos lehetett.
  • A legnagyobb ragadozó a héttonnás Tyrannosaurus rex volt; ezzel ő minden idők legnagyobb szárazföldi ragadozója is. Korábban a gigantoszauruszt hitték a legnagyobbnak a koponyamaradványai alapján, de ő csak hat tonnát nyomott.

Az első dinoszauruszok nagyjából 228 millió évvel ezelőtt, a triász korban jelentek meg a Földön. Csak az ezt követő jura korban nőttek óriásira. A 65 millió éve véget ért kréta korban végleg eltűntek; a tömeges fajpusztulást meteorbecsapódás okozta. Csupán néhány madárfaj maradt a dinoszauruszok után.