Szabina
2 °C
15 °C

A fizika egyik törvénye nem igaz a grafénra

2014.05.13. 16:53

A fizika egyik alaptörvényét is átírja a grafén, állítják a mainzi Max Planck Intézet és a Szingapúri Állami Egyetem kutatói, akik a számítógépes szimulációkkal kimutatott jelenséget kísérletekkel is igazolni tudták. A grafén egyedi tulajdonsága, hogy a hővezetési képessége függ a felhasznált minta méretétől. Ez azt jelenti, hogy a grafén elméletileg végtelen hőmennyiséget képes elnyelni.

Jean Baptiste Joseph Fouriernek 1822-ben még nem volt lehetősége grafénnel játszadozni, és egészen mostanáig igaznak bizonyult a hővezetésről megalkotott törvénye. Ebben pedig az áll, hogy a hővezetési képesség olyan tulajdonsága az anyagnak, amely mérettől és formától független.

Ez neked hő?

A grafén sok szempontból különleges anyag, és már meg sem lepődünk azon, hogy átír egy-két fizikai alaptörvényt. Davide Donadio és munkatársai arra jöttek rá, a mikrométeres mérettartományban a grafén hővezető képessége logaritmikus skálán nő, a minta méretétől függően. Minél nagyobb a minta, hosszarányosan annál több hőt nyel el.

Ez megint egy olyan tulajdonsága a grafénnak, ami kitűnően alkalmazhatóvá teszi az elektronikai gyártásban. Azt eddig is tudták róla, hogy jól vezeti a hőt, de azt nem, hogy ilyen törvényszegő módon. Ahogy egyre kisebb és kisebb csipeket gyártunk, úgy lesz egyre nehezebben megoldható a hő elvezetése. Tehát a kitűnő hőelvezető grafén, ami kémiailag nagyon stabil, rugalmas és százszor erősebb az acélnál, valóban az elektronika csodaanyaga.