Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Ez a hal a talajvízben él

2014.05.14. 16:30

Elsőre semmi különleges nincs abban a harcsaalakúak közé tartozó halban, amit Indiában fedeztek fel kutatók a közelmúltban (nagyjából ugyanott, ahonnan a tíz új táncolóbéka-fajt jelentették). A Kryptoglanis shajii nevű hal nagyjából akkora, mint egy átlagnál kisebb emberi kisujj, de ha hagyja, hogy a koponyáját egy komputertomográf tapogassa le, egészen megdöbbentő eredményt kapunk.

Screen Shot 2014-05-13 at 1.22.30 PM.png

A buldogokéhoz szerű állkapocs teszi, vagy az a pár száz darab, tűhegyes fog, de valahogy mégsem olyan jó tudni, hogy a ritkán látható állat a talajvízben él, és néha a kutakban, sőt az elárasztott rizsföldek vizében is feltűnik. Érdekesség, hogy a szakembereknek fogalmuk sincs, milyen evolúciós folyamat végeredménye lehet ez a típusú állkapocs.

Kicsi a hal, de ijesztő

„A kutyáknál az ilyesmi egyértelműen a célirányos tenyésztés következménye” – mondta John Lundberg, a Drexel Egyetem munkatársa, a felfedezést leíró tanulmány társszerzője. „Hogy ezeknél a halaknál mi vezetett ide, arról egyelőre fogalmunk sincs.” A kérdés megválaszolását megnehezíti, hogy a hal teljesen egyedi, a harcsaalakúak között önálló családot alkot, annyira nem hasonlít a közeli rokonaira sem.  • Vennék
  • Hírek