Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Így égett porrá az orosz rakéta

2014.05.17. 18:10

Emlékeznek még, amikor az ukrán válság és az orosz-amerikai ridikülcsapkodás odáig eszkalálódott, hogy egy orosz tisztviselő viccesen megjegyezte: ha az amerikaiak a Nemzetközi Űrállomásra akarnak menni, talán használjanak trambulint? Nemrég történt, és az eset több okból is emlékezetes volt.

  • Korábban úgy tűnt, hogy a közös orosz-amerikai űrprogramokat az ukrán válság nem érinti; előszeretettel hivatkoztak az űrprogramra úgy, mint, mint a nemzetek közti zavartalan együttműködés szimbólumára, amit még az olyan mocskos üzelmek se árnyékolnak be, mint a nemzetközi válságok.
  • Az amerikaiak leállították az űrsiklóprogramjukat, ezért az oroszok fuvarozzák az űrhajósaikat a Nemzetközi Űrállomásra. Most csak ők képesek erre, de minden indítás 70 millió dollárba kerül. (Nem véletlen, hogy a NASA is inkább saját űrtaxit tervez.)
  • Az orosz illetékes mondatában egyszerre volt meg a nagyhatalmi gőg, illetve a monopolhelyzetben lévő kőbunkó taxis zsarolópotenciálja, aki hívás után kimegy ugyan a helyszínre, de ott csak leköpi az utast, aztán kurvaanyázva elhajt.

Tegnap jött a hír: az oroszok fellőtték volna az új, hiperfejlett távközlési és kommunikációs műholdjukat egy csúcstechnológiás Proton rakétával, ami 100 mérfölddel a Föld fölött, röviddel a cél előtt felrobbant. A Protonokat 2001 óta használják: gyönyörű, 713 tonnás dögök ezek, csak időnként hajlamosak a meghibásodásra. A 80 indításból 6 teljes és 2 részleges kudarc volt.

Azóta egy videó is előkerült, amin látszik a rakétabaleset. Sajnos csak messziről, de hát felrobbanó űrrakéták közelében ritkán dolgoznak Oscar-díjas operatőrök.

Szóval az orosz állam most úgy járt, mint a kurvaanyázó taxis, aki döbbenten veszi észre, hogy egy roncsautóval menőzik, amibe úriember akkor se szállna be, ha neki fizetnének érte. Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az űrhajósokat nem Protonokkal, hanem a sokkal megbízhatóbb Szojuzokkal juttatják a világűrbe, de ez akkor se jó reklám a cégnek.