Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Női hormon fejleszti a nyelvérzéket

2014.05.19. 16:51

Egy női nemi hormon segíti elő a babák korai nyelvi készségeinek fejlődését – jelentette be felfedezését a Würtzburgi Egyetem. A berlini Humboldt Egyetem kutatóival közösen közvetlen összefüggést fedeztek fel a két hónapos csecsemők magas ösztradiolszintje és az első hangzó megnyilatkozások között, ami a nyelv elsajátítása szempontjából fontos – derült ki a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukból.

Minél magasabb az ösztradiol szintje, annál összetettebb a sírás dallama, mely alapvető fontosságú az anyanyelv megtanulásakor  – írja az MTI. A tesztoszteronnak, a férfi nemi hormonnak azonban nincs szerepe ebben a folyamatban.

„Az élet első hónapjaiban a nyelvtanulás fontos alapjai alakulnak ki. A baba sírásában minél nagyobb arányban szerepelnek összetettebb dallamok, annál ügyesebben fogja később kiejteni, megérteni a szavakat és mondatokat” - mondta Kathleen Wermke, a Würzburgi Egyetem orvosantropológusa.

Az összefüggés azonban csak egy bizonyos életkorra érvényes. „Korábbi tanulmányunkban feltártuk, hogy csak a kéthónaposok sírásának dallamossága jelzi előre, milyenek lesznek a két és féléves gyerek nyelvi képességei. Sem az első, sem a harmadik, sem a negyedik hónapban nem érvényes az összefüggés„ – tette hozzá Wermke.

A kisfiúk vérében is találtak ösztradiolt: ha az ő vérükben egyes esetekben még a kislányok átlagos értékei fölé ment a hormon szintje, akkor ezeknek a fiúbabáknak a sírásában átlagon felüli volt a dallamos részek aránya a második hónapban. Jelenleg csak elméletek léteznek arról, hogyan befolyásolja mindez az ember nyelvtanulási készségét – mondta Wermke.