Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A globális felmelegedés miatt felborult a tengeri teknősök nemi aránya

2014.05.20. 00:44 Módosítva: 2014.05.20. 00:56

A globális felmelegedés miatt több nőstény tengeri teknős kell ki a tojásokból, mint hím, ez azonban egyelőre legalábbis nem veszélyezteti a fajt - állapították meg a kutatók a Nature Climate Change-ben.

000 DV24195
Fotó: Jens Koehler

A tengeri teknősöknél - ahogy számos más hüllőnél is - a hőmérséklet szabja meg, hogy milyen nemű állat kel ki a tojásokból. Ha 29 fok alatti a hőmérséklet, akkor hímek lesznek, ha magasabb, akkor nőstények. Ez elvileg azzal fenyegetne, hogy kihalhat a faj, de a kutatók szerint az elkövetkező 150 évben ez még segíthet is a szaporodásukon.

Ugyanis a műholdas nyomkövetőknek köszönhetően kiderült, hogy a hímek gyakrabban párosodnak, és míg egy nősténynek évekbe kerül, mire kiheveri az anyaságot, a hímek minden évben eleget tesznek a természet hívásának. Tehát, annak ellenére, hogy az utódok között több lesz a nőstény, a valódi nemi arány jóval kiegyensúlyozottabb lehet, hiszen minden évben több nőstény lesz szaporodóképes.

Ha a számítások mégis tévednének, és egy-egy helyen mégis 90 százalék fölé nőne a nőstények aránya, akkor arra is meg van a lehetőség, hogy a fészkekben hűtsék a tojásokat, vagy akár el is költöztessék azokat hidegebb vidékre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek