A pedofilok másképp reagálnak a gyermekarcra

2014.05.21. 15:42

A pedofil férfiak agya intenzívebben reagál a gyermekarcra, mint az egészséges férfiak agya – állapította meg az agyi tevékenység mérésével egy német kutatócsoport. „Pedofil férfiak és egészséges kontrollcsoportjuk agytevékenységét vizsgáltuk meg, miközben különböző korú emberek portréit nézték" – mondta Jorge Ponseti, a Kieli Egyetemi Klinika szexualitáskutatója, a Biology Lettes című szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

A vizsgálathoz mágnesrezonanciás tomográfiát vettek igénybe. A pedofil férfiak arcvonásokat feldolgozó agyterülete erősebb aktivitást mutatott, amikor gyermekarcot mutattak nekik – írja az MTI. A pedofil hajlamok nélküli felnőtteknél akkor növekszik ennek az agyi régiónak az aktivitása, ha olyanok arcát látják, akik az általuk szexuálisan kedvelt csoportba tartoznak – magyarázta Ponseti.

Utóbbi tény régóta ismert: „Ha heteroszexuális férfi létemre nő fotóját látom, akkor az arcvonásokat feldolgozó agyterület aktívabbá válik, mint akkor, amikor férfiarccal van dolga”. A tudósok ennek a jelenségnek a pedofil megfelelőjét vizsgálták. Ponseti szerint létezik az agynak olyan mechanizmusa, mellyel meg tudja becsülni egy személy életkorát, és ennek megfelelő viselkedési programot hoz működésbe.

Az egyetem kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy a pedofília objektív diagnózisa felállítható-e a gyermekarcokra adott agyi válaszreakció alapján. Az eredményeket a gyakorlatban Ponseti szerint mindenek előtt a kezelés tervezésekor használhatják fel.

Nem mindenki pedofil ugyanis, aki gyermeket molesztál, ez a diagnózis csak a bűncselekményt először elkövetők körülbelül felére érvényes. Mások azért használják ki a gyermekeket, mert nem tudnak kapcsolatot teremteni a korban hozzájuk illőkkel. Náluk másmilyen terápiát kell alkalmazni, és hogy melyik elkövető hová tartozik, sok esetben nehéz eldönteni.

Gyakori a megtévesztés, ezért nagy segítség az objektív mérés – vélte Ponseti, aki kollégáival már két éve kutatja a pedofil és az egészséges férfiak agytevékenységét. Kilencvenöt százalékos pontosságúak a mérési adatok, amelyek alapján egy elkövetőt pedofilnak minősítenek. Az eredményeket most nehezített körülmények között tovább tesztelik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport