Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Mérgező békák veszélyeztetik Madagaszkár élővilágát

2014.05.30. 11:35

Madagaszkár egyedi élővilága új fenyegetéssel néz szembe, a mérgező békák inváziójával, amely hatalmas pusztítást okozhat az őshonos populációban. Különösen a békákkal táplálkozó kígyók veszélyeztetettek, de a makimajmok és a madarak sincsenek biztonságban.

Az ázsiai közönséges varangyokat (Duttaphrynus melanostictus) Toamasina, az ország legnagyobb kikötővárosa mellett látták. Valószínűleg hajón érkezett az országba az invazív faj, és tökéletes éghajlati viszonyokat talált ahhoz, hogy elszaporodjon.

115101697
Fotó: Marc Deville / Europress / Getty

A helyi környezetvédők szerint rövid az idő, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák az állatok elszaporodását. Egy másik súlyos esetre hívják fel a figyelmet, amely még 1935-ben történt Ausztráliában. Akkor is hajón hurcolták be a varangyokat, és nem tudták megakadályozni elszaporodásukat a kontinensen, óriási károkat okozva ezzel.

Most Madagaszkáron is hasonló fenyeget. Az állatok megölhetik a csak itt megtalálható kígyók nagy részét, például a Duméril-boát. Összesen több mint ötven kígyófajta van veszélyben. Szintén veszélyes a varangy az itt élő fosszákra, makimajmokra és helyi madarakra.

A varangy még nem szaporodott el a szigetországban, de már találtak élő példányt 25 kilométerre a Betampona rezervátumtól és más kiemelt helyszín közelében is. Azt nem tudni, milyen gyorsan mozog, arról viszont vannak információk, hogy a faj évente ötven kilométerrel képes növelni lakóhelyét.

A probléma nem csupán Madagaszkárt érinti, hanem az Indiai-óceán más szigeteit – például a Mascarenhas-szigetcsoportot és a Seychelles-szigeteket – is. Védekezésül egyelőre annyit tehetnek a helyiek, hogy összegyűjtik a talált varangyokat. Addig kell lépni, amíg még kicsi a populáció.