Kilencből két nő kigyógyult a méhnyakrákból az immunterápiának köszönhetően

2014.06.02. 19:51

Amerikai orvosok először alkalmaztak sikerrel személyre szabott immunterápiás kezelést méhnyakrákos pácienseknél, írja az MTI. A vizsgálat eredményeit hétfőn, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói konferenciáján vitatták meg.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet kutatóinak próbatanulmánya előrehaladott méhnyakrákkal küzdő nők bevonásával készült. Az alkalmazott méhnyakrákkezelés során mintát vettek a tumorból, izolálták azokat a speciális immunsejteket, amelyek megtámadták a daganatot, majd laboratóriumi körülmények közt sokszorosították és egyszeri infúzióval visszajutatták őket a páciens szervezetébe.

A kilenc páciens közül kettőnél teljesen eltűnt a tumor, és azóta - több mint egy év elteltével - sem újult ki a betegségük. A próbatanulmány során sikerrel kezelt Arrica Wallace-nél 35 éves korában, 2011-ben diagnosztizáltak méhnyakrákot. A betegség gyorsan terjedt. A legerősebb kemoterápia és sugárkezelés sem segített, így az orvosok kevesebb mint egy évet jósoltak az asszonynak. A nő orvosa hallott az intézet próbavizsgálatáról, és bejegyeztette páciensét.

Huszonkét hónap telt el a kezelés óta, és 17 hónapja teljesen tiszták a leleteim

- mondta a kétgyermekes anya.

A tanulmányt egyik vezetője, Christian Hinrichs, az intézet munkatársa szerint a sikerrel kezelt másik páciensnek 15 hónapja rákmentes a szervezete. A szakember ugyanakkor hozzátette, nem lehet tudni, hogy az eredmények tartósak lesznek-e.

Egy harmadik nőnél a daganat majdnem 40 százalékkal összezsugorodott, ám csak három hónapra. A másik hat páciens nem reagált a kezelésre, ennek okát egyelőre vizsgálják.

A kutatók a közelmúltban nagy előrelépéseket tettek azon módszerek felkutatásában, amelyek fokozzák a szervezet természetes képességét arra, hogy szembeszálljon a rákkal. A legnagyobb sikereket eddig a melanóma és a leukémia bizonyos fajtáinak kezelésében érték el. A kutatók jelenleg a gége- és végbélrákon, valamint a humán papillomavírus (HPV) által okozott egyéb ráktípusokon is tesztelik a kezelést, ám egyelőre nincsenek felmutatható eredményeik.



  • Hírek
  • Hírek