Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt az ecstasy feltalálója

2014.06.03. 14:58

88 éves korában meghalt Alexander Shulgin, az ecstasy feltalálója; több különböző betegséggel, többek között májrákkal is küzdött. 2010-ben, 84 éves korában Shulgin már súlyos beteg volt, de még ekkor is két új triptaminon dolgozott.

A hetvenes években Shulgin szintetizálta az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin; pontosabban: 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin) nevű szert, akkor még pszichiátriai célokra. A nevéhez több mint kétszáz pszichoaktív vegyület feltalálása fűződik.

Feleségével, Ann-nel közösen írták a PIKHAL (Fenatilaminok, amiket ismertem és szerettem)  és TIKHAL (Triptaminok, amiket ismertem és szerettem) című könyveket – a címek magukért beszélnek. Shulgin részletes naplókat írt a pszichoaktív szerekkel szerzett tapasztalatairól; a kísérleteket saját magán végezte.

Az MDMA-t először a Merck gyógyszertár állította elő 1912-ben, de a szer teljes potenciálját egészen 1976-ig nem ismerték föl; ekkor kapott a szerből az egyik diákjától. Ekkor készített először MDMA-t, egy saját maga által fejlesztett eljárással, majd a szert megmutatta egy kaliforniai pszichológus ismerősének, Leo Zeffnek. Zeff a praxisában is használni kezdte az MDMA-t: a poszttraumás stresszen átesett pácienseinek is adott belőle. Mégsem gyógyszerként lett világhíres, hanem partidrogként.

Ha nincs ecstasy, nincs zenei forradalom

A nyolcvanas években, az acid house robbanása után az elektronikus zenék és a nagy, szabadtéri rendezvények egyre népszerűbbé váltak. A rave-eken már a tabletta formájában kapható ecstasy volt a legnépszerűbb partidrog, aminek az MDMA volt az aktív komponense. Az elektronikus zenei partik elterjedése volt a popzene történetének utolsó, igazán nagy áttörése, és ebben az ecstasynak nem kis szerepe volt.

John Major kormánya természetesen halálra rémítette, hogy több tízezren szórakoznak szabadtéri rendezvényeken, ezért a Criminal Justice and Public Order Act 1994-gyel gyakorlatilag betiltotta a szabadtéri elektronikus zenét. A hatóságokkal viszont Shulginnak is meggyűlt a baja. 1994-ben a DEA házkutatást tartott a laboratóriumában, és azt állították, a PIKHAL és a TIKHAL az illegális drogok receptjeit tartalmazó szakácskönyvek.

Az ecstasy még mindig népszerű kábítószer:  az Egyesült Királyságban többet vesznek belőle, mint a Red Bullból .