Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Galaktikus ütközéstől lett karja az Andromédának

2014.06.04. 09:23

Nagyjából 900 millió évvel ezelőtt az Androméda egy törpegalaxissal ütközött, valószínűleg ez okozta a gyűrűszerű spirális karjait. Egy számítógépes szimulációval jutottak erre az eredményre a Harvard kutatói.

Untitled-2

Az Androméda a Tejútrendszerhez legközelebb eső galaxis, Messier 31 (M31) néven is ismert. Nagyjából 2,5 millió fényévnyire van innen. A csillagászok már hosszú évek óta próbálják megmagyarázni különös alakját, mert spirális struktúrájában olyan formák is vannak, amelyek leginkább koncentrikus körökre hasonlítanak.

A legnépszerűbb elmélet szerint a Messier 32 nevű törpegalaxis több száz millió évvel ezelőtt ütközött az Andromédával, ez hozta létre ezeket a köröket. A Messier 32-nek is egy hatalmas fekete lyuk volt a központjában.

Avi Loeb, a Harvard egyik csillagásza úgy jellemezte a mostani állapotot, mintha a Messier 32 egy apró szeplő lenne az Androméda arcán. Az ütközés előtt az Androméda valószínűleg lapos galaxis volt karok nélkül. Az ütközés hullámokat keltett, mintha egy követ dobnánk a vízbe. Ezek miatt jöttek létre a karok.

A szimulációban azt is megpróbálták megjósolni, merre halad tovább a törpegalaxis. Korábbi elméletek szerint a központ közelében haladna el a Messier 32, de a mostani szimuláció alapján inkább a csillaghalmaz peremén haladna végig.

A puskagolyóként áthaladó törpegalaxis valójában kétmilliárd év alatt teszi meg az utat.