Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így fest tízezer galaxis egy képen

2014.06.04. 12:51

A Hubble űrteleszkóp elkészítette a legszínesebb képet az univerzumról, jelentették be a NASA szakértői. A most kiadott képen 10 ezernél is több galaxis látható, némelyiknek azt az állapotát látjuk, ahogy néhány százmillió évvel az ősrobbanás után álltak dolgok.

Egy korábbi, hasonló képhez 2003 és 2009 között gyűjtötte az adatokat az űrtávcső, ehhez a mostanihoz három évvel tovább, 2012-ig fényképezett. A kép elkészítése alatt a távcső 841 alkalommal kerülte meg a földet, és a végeredményhez az ibolyántúli tartománytól kezdve a látható fényen keresztül a közel-infravörösig az összes, a Hubble által érzékelt hullámhosszt feldolgozták.

A szakemberek szerint egészen mostanáig nem volt elég adatuk arról az időszakról, amikor a legtöbb csillag keletkezett az univerzumban. Az 5 és 10 milliárd fényév távolságban lévő objektumokat most azonban ibolyántúli hullámhosszokon sikerült befogni és lefotózni, a kompozit képen pedig minden láthatóvá vált.