Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Tudja, miért ölelgetik a fákat a koalák?

2014.06.04. 12:52

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy a koalák a fatörzsek vagy az eukaliptuszfák ágainak átölelésével hűtik a szervezetüket; így érik el, hogy nagy forróság idején ne hevüljön túl a szervezetük – írja az MTI.

A Melbourne-i Egyetem szakemberei azt tanulmányozták, hogyan képesek szabályozni testhőmérsékletüket az állatok. Hőérzékelő kamerákkal figyelték a koalákat, miután felfigyeltek rá, hogy kánikulában az állatok a fák alacsonyabb, hűvösebb részeire húzódnak vissza, és egyre jobban hozzányomják törzsüket az ágakhoz, a fa törzséhez.

A koaláknak, mint a legtöbb prémes emlősállatnak problémát okoz a hőség. Nincs verejtékmirigyük a bőrük alatt, és nagyon sok folyadékot veszítenek meleg időben. Ezért ölelik a fákat, hogy azzal is hűtsék a testüket. Míg télen az állatok a fák magas részeiben maradnak, nyáron visszahúzódnak az alacsonyabb részekre.

A kutatók az összes környezeti változót megmérték. Figyelembe vették a fák és a levegő hőmérsékletét, a koalákat pedig hőkamerával vizsgálták. Az adatok azt mutatták, hogy 36 Celsius-fokos melegben az eukaliptuszfa törzse 5-8 fokkal hűvösebb, mint a levegő hőmérséklete. Amikor a kapott adatokat összevetették az állatokról készült hőkamerás felvételekkel, világossá vált, miért szorongatják a fákat a koalák.