Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Theia tényleg létezett, és összeütközött a Földdel

2014.06.06. 16:08

Egy új tanulmány arra a következtetésre jutott az Apollo küldetések által gyűjtött holdkőzeteket elemezve, hogy tényleg létezett egy bolygó, amely 4,5 milliárd évvel ezelőtt összeütközött a Földdel. Az elméletek szerint a Theia bolygó és a Föld ütközéséből alakult később a Hold.

A Theia úgynevezett trójai bolygó volt, trójainak nevezik azokat, amelyek az adott bolygó előtt keringenek és görögöknek, amelyek mögötte haladnak. Miután a Theia pályája instabillá vált, összeütközött a Földdel.

Daniel Herwartz, a University of Goettingen csillagásza a tanulmányban kifejti, hogy most először találtak olyan kőzetet a Holdon, amely nem a Földről származik. Az eddigi vizsgálatok csak földi eredetű kőzetet találtak a Holdon.

Ez lehet a Theia létezésének bizonyítéka, amely megsemmisült az ütközés során. De törmelékeiből és a Földből kiszakadt kőzetből alakult ki a Hold. Az elmélet egyébként az 1980-as évek óta viszonylag elfogadott a csillagászok körében még akkor is, ha közvetlen bizonyíték nem volt rá. Számítógépes modellek azonban levezették az ütközést.

A csillagászok úgy tartják, hogy minden egyes bolygónak sajátos a kőzete. Olyan mint egy ujjlenyomat, mert az oxigén izotópok sajátos arányán alapul. Így tudják egymástól megkülönböztetni a meteorokat és meghatározni azok eredetét.

A Föld és a Theia nagyon hasonló felépítésű lehetett, mert egymáshoz nagyon közel alakultak ki. Ezért lehet olyan kicsi a különbség a két kőzet között.