Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megfejtették a Hold sötét oldalának titkát

2014.06.10. 10:16

Egy több mint öt évtizedes rejtélyre találtak választ a Penn State University csillagászai, mégpedig arra, hogy miért olyan furcsa a Hold sötét oldala. A Föld felé eső oldalát már jól ismeri az emberiség ősidők óta, a másik oldalról azonban csak 1959-ben készültek képek.

Már akkor megdöbbentő volt a két oldal közötti különbség, és egészen mostanáig nem is találtak választ a jelenségre. A sötét oldalon ugyanis jóval kevesebb a tengernek nevezett folt, az egész sokkal jobban tele van szórva kráterekkel és hegyekkel.

Az első képeket egy szovjet űrszonda, a Luna 3 készítette. Később az Apollo űrhajósai is elrepültek a Hold mögött, és meg tudták erősíteni a látottakat, képeket és videókat készítettek.

Jason Wright, Steinn Sigurdsson és Arpita Roy csillagászok próbáltak magyarázatot találni arra, hogy miért teljesen más a két oldal. Az okot a Hold keletkezésénél keresték. A legtöbb csillagász által elfogadott elmélet szerint a Hold akkor keletkezett, amikor a Föld összeütközött egy Mars-méretű bolygóval, a Theiával. Ebből az ütközésből nagyon sok törmelék szabadult fel, és ezekből formálódott később a Hold.

Az ütközés után a Föld és a formálódó Hold is nagyon forró volt. Ráadásul a Földből kiszakadt anyag egy része elporladt, és a bolygó körül keringett, mintegy gyűrűt alkotva. A Hold akkoriban jóval közelebb volt a Földhöz, mint most. (Becslések szerint a két égitest távolsága akár tízszer-hússzor kisebb volt a jelenleginél.)

A mai keringési és forgási sebességét azonban viszonylag hamar elérte, vagyis egészen a korai időszaktól csak az egyik oldalát mutatta a bolygó felé. A jóval kisebb Hold sokkal gyorsabban hűlt le, mint az akár 2500 fokot is elérő Föld. Emiatt a Hold túlsó oldala hamar elkezdett hűlni, a Föld felé néző oldalt azonban sokáig sütötte a bolygóról áradó forróság.

Amikor hűlni kezdett a túlsó oldal, először az alumínium és a kalcium szilárdult meg. A forró oldalon jóval kevesebb ilyen elem van, mint a sötét oldalon, ezért ott jóval több az ásványban gazdag kéreg. A különböző anyagból álló kéreg másként is viselkedik, amikor meteor csap bele. A túlsó oldalon sosem volt forró magma, hogy tengereket alkosson, míg a Hold korai időszakában a Föld felé néző oldalon még ez csapódott fel, és ez alkotta a Hold arcát is adó foltokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?