Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megfejtették a Hold sötét oldalának titkát

2014.06.10. 10:16

Egy több mint öt évtizedes rejtélyre találtak választ a Penn State University csillagászai, mégpedig arra, hogy miért olyan furcsa a Hold sötét oldala. A Föld felé eső oldalát már jól ismeri az emberiség ősidők óta, a másik oldalról azonban csak 1959-ben készültek képek.

Már akkor megdöbbentő volt a két oldal közötti különbség, és egészen mostanáig nem is találtak választ a jelenségre. A sötét oldalon ugyanis jóval kevesebb a tengernek nevezett folt, az egész sokkal jobban tele van szórva kráterekkel és hegyekkel.

Az első képeket egy szovjet űrszonda, a Luna 3 készítette. Később az Apollo űrhajósai is elrepültek a Hold mögött, és meg tudták erősíteni a látottakat, képeket és videókat készítettek.

Jason Wright, Steinn Sigurdsson és Arpita Roy csillagászok próbáltak magyarázatot találni arra, hogy miért teljesen más a két oldal. Az okot a Hold keletkezésénél keresték. A legtöbb csillagász által elfogadott elmélet szerint a Hold akkor keletkezett, amikor a Föld összeütközött egy Mars-méretű bolygóval, a Theiával. Ebből az ütközésből nagyon sok törmelék szabadult fel, és ezekből formálódott később a Hold.

Az ütközés után a Föld és a formálódó Hold is nagyon forró volt. Ráadásul a Földből kiszakadt anyag egy része elporladt, és a bolygó körül keringett, mintegy gyűrűt alkotva. A Hold akkoriban jóval közelebb volt a Földhöz, mint most. (Becslések szerint a két égitest távolsága akár tízszer-hússzor kisebb volt a jelenleginél.)

A mai keringési és forgási sebességét azonban viszonylag hamar elérte, vagyis egészen a korai időszaktól csak az egyik oldalát mutatta a bolygó felé. A jóval kisebb Hold sokkal gyorsabban hűlt le, mint az akár 2500 fokot is elérő Föld. Emiatt a Hold túlsó oldala hamar elkezdett hűlni, a Föld felé néző oldalt azonban sokáig sütötte a bolygóról áradó forróság.

Amikor hűlni kezdett a túlsó oldal, először az alumínium és a kalcium szilárdult meg. A forró oldalon jóval kevesebb ilyen elem van, mint a sötét oldalon, ezért ott jóval több az ásványban gazdag kéreg. A különböző anyagból álló kéreg másként is viselkedik, amikor meteor csap bele. A túlsó oldalon sosem volt forró magma, hogy tengereket alkosson, míg a Hold korai időszakában a Föld felé néző oldalon még ez csapódott fel, és ez alkotta a Hold arcát is adó foltokat.