Jolán
2 °C
4 °C

Ökölharccal fejlődött ki az emberi állkapocs

2014.06.10. 09:31

Az emberi koponya evolúcióját nagyban meghatározta, hogy hím őseink rendszeresen verekedtek egymással a nőstényekért. Mivel a párosodásért vívott harcban nagy szerepe volt az ökölnek, illetve az ütéseket fogadó oldalon az állkapocsnak, a természetes szelekció az erős pofacsonttal rendelkező egyedeknek kedvezett.

75356046 skullsblackbg.png

A férfiaknak nemcsak a csontozatuk fejlődött másképp, mint a nőstényeké, de még az állkapocs-záró izmaik is 34 százalékkal erősebbek - derül ki a Biological Reviews szaklapban publikált tanulmányból.

A megállapítás azért érdekes, mert az arcfelépítés változását a korábbi vizsgálatok az étrend változásával hozták összefüggésbe, és azt hitték, hogy a magok rágcsálásához kellett az extra erő. Nem gondoltak a nemi szerepekre, hogy esetleg az ökölharc túléléséhez kellett erősebb arccsont.

A négy-öt millió évvel ezelőtt élt, két lábon járó Australopithecus fosszíliáinak vizsgálatával azt is megállapították a University of Utah kutatói, hogy már ennek az előembernek (a Homo genus megjelenése előtti ősünk) erős arcberendezése volt, és már a kezei is olyanok voltak, hogy az ujjait ökölbe zárva képes volt ököllel harcolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?