Árpád
-2 °C
3 °C

Kisebb vészhelyzet volt az űrállomáson

2014.06.11. 12:52

Füst szivárgott a Nemzetközi Űrállomás Zvezda nevű moduljának egyik eszközéből, de az űrhajósok gyors reagálásának köszönhetően nem lett nagyobb baj. Amint észrevették, hogy a levegőben található nedvesség visszanyerésére használt rendszer egyik fűtőeleméből jön a füst, áramtalanították a modult.

A Zvezda az űrállomás lakómodulja és a létfenntartó rendszerek egy része is itt található. A földi irányítás utasítására az ISS-en szolgáló legénység leszerelte a meghibásodott modult, és a csereeszköz a következő szállítmánnyal érkezik majd meg. 

Az űrállomáson a 40-41-es küldetés hatfős legénysége tartózkodik éppen, három orosz, két amerikai és egy német űrhajós dolgozik a kísérleteken. Az esetről kiadott közleményben a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a legénység nem volt veszélyben, és az űrállomás működése az eszköz kiesése ellenére is biztonságos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?