Viola
-6 °C
-2 °C

Utazna űrléghajóval a Titanra?

2014.06.11. 09:06

Az amerikai űrhivatal minden évben megrendezi az őrült tudósok versenyét, amely egyébként Innovative Advanced Concepts (NIAC) néven ismert, és csak a legvadabb ötleteket dijazzák. Ilyen például a Titanra leszálló űrléghajó, az aszteroidafogó háló és a zsebpiszok méretű műhold. Idén tizenkét projektet díjaztak egyenként 100 ezer dollárral, fenntartva azt a lehetőséget, hogy aki jól teljesít, az még 500 ezret kaphat. Forintban mérve 22-110 millióról van szó, amiből egy kisebb fejlesztőcsapat simán elvegetál egy évig. Kiválasztottuk a projektek közül az öt legérdekesebbet.

Hálót vetnek

A moziban nagyon jól nézett ki, ahogy Bruce Willis csapata szétgórt az űrben egy Földet fenyegető aszteroidát, de vannak ennél egyszerűbb, kifinomultabb megoldások is. A Tethers Unlimited nevű cég azt javaslta, hogy egy picike műholdat küldjünk az űrbéli sziklához, hálózzuk be, mint valami óriási halat, és a műhold hajtóműveivel vontassuk másik pályára. Előnye, hogy mivel nincs robbanás, nem keletkeznek kisebb méretű, de még mindig halálos veszélyt jelentő sziklatörmelékek.

hoyt-2014
Fotó: NASA

Leszáll a Titanra

A Szaturnusz holdja a Naprendszer egyik legnépszerűbb objektuma, és ez nemcsak Kurt Vonnegutnak köszönhető, hanem különleges kémiai felépítésének is. Folyékony és szilárd halmazállapotban is van rajta víz, és egy különféle szénhidrogének nyomait mutatták ki rajta. A NASA JPL munkatársai egy apró, 10 kilogrammnál könnyebb drónt küldenének az égitestre, és egy űrléghajóról indítanák felfedezőútra. A drónon nagy felbontású kamera és mintavételező eszközök lennének; a begyűjtött anyagokat a léghajón lévő műszerekkel elemeznék.

matthies
Fotó: NASA

Tengeralattjáróval is mennek

2014-oleson
Fotó: NASA

A NASA GRC csapata is a Titant tűzte ki úticélként, de ők űrtengeralattjáróval indulnának oda. Elvégre a Titan felszíne alatt hatalmas szénhidrogén óceánok terülnek el, amiket érdemes lenne tüzetesebben átvizsgálni. Az autonóm jármű az ígéretes nevű Kraken Mare tengert járná be, 300 méteres mélységekig. A kutatók a koncepció részletesebb kidolgozására kaptak pénzt, és alighanem még nagyon távol vannak attól, hogy hajót tudjanak tengerre bocsátani.

 

Csipeket csapnak ki az űrbe

2014-streetman
Fotó: NASA

Minél több szondát küldünk a világűrbe, annál jobban megismerjük. A Draper Laboratory a tudományos fejlődés érdekében szó szerint teleszemetelné az űrt aprócska műholdakkal, amiket ChipSat néven elmegetnek. Hogy ezután takarítani ki fog, arról nem beszélnek.

 

Lézershow helyett

A külső helioszféra tanulmányozása az egyik leggyorsabban fejlődő terület a heliofizikában, állítja a NASA MSFC csapata, de ők biturbó fokozatba akarnak kapcsolni egy újabb hipermodern műszerrel. Olyan szondát akarnak fellőni, amely a Voyagerekhez képest sokkal gyorsabban eléri a Naprendszer határát, és ehhez a napszél hajtóerejét használnák. Az biztos, hogy az űrszonda a legvadabb technoparti lézershowjánál is látványosabb lesz: a forgó űrhajóról 10-30 kilométer hosszú vezetékek fognak lelógni. A kutatók számításai szerint a szonda néhány hónap alatt 100-150 kilométer per másodperces sebességre tudna felgyorsítani. Csak semmi ne kerüljön az útjába.

2014-wiegmann
Fotó: NASA

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!