Műanyagot használnak fészkeik építéséhez a méhek

2014.06.12. 14:13
Megachile rotundata
Megachile rotundata

Vannak olyan madarak, amelyek hímjei színes műanyaggal kápráztatják el a nőstényeket, ezeket a műanyagdarabokat beépítik fészkeikbe. A legújabb kutatások találtak két városban élő méhfajt, amelyek szintén műanyaggal erősítik a fészkeiket.

A méhfajt J. Scott MacIvor, a York University ökológusa azonosította. Ez a faj nem épít méhkast, apró fészkeket építenek faodúkban, kerítéslyukakban. MacIvor Torontóban vizsgálta a méhek fészkeit még 2012-ben.

Tavasszal és ősszel is megnézte ugyanazokat a fészkeket és valami meglepőt tapasztalt. A Megachile rotundata nevű faj bevásárlózacskók darabjait építették fészkeikbe a szokásos levelek mellett. A Megachile campanulae faj pedig műanyag tömítést is használt.

Ez az első olyan tudományos megfigyelés, amely bemutatja, hogy a rovarok adaptálódnak az emberi környezethez és felhasználják a mesterséges tárgyakat. A méhek gyakran élnek műanyag dobozokban, de az teljesen más, hogy ők maguk gyűjtik össze a műanyagdarabokat fészkük megépítéséhez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla