Olivér
5 °C
8 °C

1,6 millió éve kínoz minket a herpesz

2014.06.13. 15:26

Főemlős őseinktől kaptuk el a herpeszvírust, amely manapság az emberi populáció kétharmadában megtalálható, állapította meg a Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti karának tanulmánya. A szakértők felfedezték, hogy a Herpes simplex már a két lábon járó őseinket is megtámadta, jóval az emberi faj megjelenése előtt, és azóta terjed tovább közöttünk a vírus nemi úton, nyállal és érintéssel.

A csimpánzok körülbelül 6 millió éve fertőződtek meg, és 1,6 millió évvel ezelőtt passzolták tovább a vírust elődeinknek. Most a főemlősök körében csak az embert fertőzi meg a herpesz mindkét típusa, a HSV-1 és HSV-2.

A kutatók a molekuláris evolúció fejlett modelljeit alkalmazva azt is megállapították, hogy a HSV-1 sokkal korábban megjelent az emberekben, mint a másik típus. Az utóbbi, a HSV-2 génjei nagy hasonlóságot mutatnak a csimpánzokat is megfertőző víruséval, de ezt a változatot is jóval a modern csimpánzok, illetve a Homo sapiens emberfaj 200 ezer évvel ezelőtti megjelenése előtt sikerült elkapni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?