Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A kicsi pók esete a hatalmas hangyával

2014.06.13. 13:51

A természetben nem gyakori, hogy egy apró állat küzdelemben legyőzi nála sokkal nagyobb áldozatát. A Negev sivatagban élő pici pók azonban rendszeresen nekimegy a nála többször nagyobb hangyának és rutinosan végez vele.

140612095035-large
Fotó: Stano Pekár / Science daily

Stano Pekár, a cseh Masaryk University kutatója vizsgálta a kérdéses pókot, ami szinte kizárólag a Messor arenarius hangyákkal táplálkozik. A hangyák nagyjából 17 milliméteresre nőnek meg, így a három milliméteres pókhoz képest óriásnak számítanak.

A kutatók meglepetésére a kicsi pók, a Zodarion cyrenaicum módszeresen vadászik a nagyobb hangyákra. Sőt, kifejezetten a Messor arenarius faj egyedeit szereti elfogyasztani. Ez azért is furcsa, mert más Zodarion fajoknak megfelel a többi hangyafaj is, amelyek jobban illeszkednek a méreteikhez.

Valószínűleg azért vadásznak pont erre a fajra, mert képesek felismerni a hangya által kibocsátott feromont, ami egy speciális kémiai anyag. Különbség van a nagyobb nőstények és a fiatal pókok között is: a nőstények a legnagyobb hangyák közül válogatnak, a fiatal pókok a kisebbekkel is megelégszenek, bár még ezek is jóval nagyobbak náluk.

A hangyákat nem csoportosan támadják meg, hanem egyéni küzdelemben. Általában egyetlen csípés elég ahhoz, hogy mozgásképtelenné tegyék a hangyát. Máshogy támadnak a nőstények és a fiatal pókok: a kisebb pókok képesek felmászni a hangyára és onnan beadni a végső csapást. Így elkerülik azt is, hogy a vergődő állat megsértse őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?