Ödön
1 °C
11 °C

34 milliárdért ön is mehet egy kört a Hold körül

2014.06.15. 07:33

Új szintre lépett az űrturizmus, két multimilliomos előleget fizetett az eddigi legizgalmasabb űrtúráért, egy Hold körüli útért. A teljes ár 150 millió dollár lesz.

Az utat a Space Adventures nevű űrturizmusra specializálódott cég szervezi. A cég vezetője, Tom Shelley azt mondta, hogy ahhoz képest, hogy az Apollo program sokmilliárd dolláros program volt, ez igazán kedvező ár egy ilyen útért.

Eddig csak 18-an kerülték meg a Holdat, valamennyien amerikai űrhajósok voltak, az Apollo program tagjai. Magán az égitesten összesen 12-en szálltak le azon a hat küldetésen, amelyek 1969 és 1972 között voltak.

A mostani utat átalakított Szojuz rakétán tennék meg, az úrhajót pedig egy orosz űrhajós vezetné. A két érdeklődő utas együtt is utazhatna, de akár külön is, ahogy nekik tetszik. Az első ilyen út 2017-ben lenne. Egy egész sorozatról lenne szó, erről már folynak is a tárgyalások az oroszokkal.

Az utazás alatt egy rövid időre megállnának a Nemzetközi Űrállomáson is (ahová egyébként most is lehetne űrturistaként utazni 52 millió dollárért). A Hold megkerülése nagyjából 16-17 napig tartana. Az oroszok biztosra mennek, mielőtt emberrel is megtennék az utat, robotpilótával küldik oda az űrhajót, hogy lássák, minden rendben megy-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?