Ez van a vizeinkben: rovarölő, gyulladásgátló, ónvegyület

2014.06.16. 21:48 Módosítva: 2014.06.16. 22:17

A véltnél súlyosabb a vegyi szennyezés az európai vizekben - írja meg német, francia és svájci kutatók vizsgálatára hivatkozva az MTI. A vizeket szennyező kemikáliák mennyisége olyan nagy, hogy az EU-tagországok által 2015-ig tervezett vízminőség-javulást valószínűleg nem sikerül elérni.

A vizsgált folyók szennyezésének fő okozója a mezőgazdaság és a városi víztisztító berendezések. A szennyezőanyagok közül legnagyobb mennyiségben rovarölőket találtak - olvasható a kutatóknak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányában. Szerves ónvegyületek, gyulladásgátlók és az üzemanyagok égése során is keletkező, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének is jelentős mennyiségben fordultak elő annak a vizsgált 91 folyónak a vonzáskörzetében, amelyek közt ott volt a Duna és a Rajna is.

Összesen 223 kemikália adatait elemezték, az eredmények több mint 4000 mérőállomásról érkezetek. Az elemzés szerint a szennyezés mértéke a vizek felénél jelent ökológiai kockázatot. A folyók mintegy 15 százalékának vízi élővilágára akár akut mérgező hatása is lehet a vegyi anyagoknak.

Minden szinten sürgősen tenni kell valamit: általában csökkenteni kell a vizekbe bocsátott vegyi anyagok mennyiségét, a mezőgazdaságban kevesebb kemikáliát kell használni, a szennyvizet alaposabban kell tisztítani

- mondta Ralf B. Schäfer, a kutatás vezetője.  • Tippek
  • Hírek