Jácint
16 °C
31 °C

337-en haltak meg ebolában Nyugat-Afrikában

2014.06.18. 16:40

Tovább nőtt a nyugat-afrikai ebolajárvány áldozatainak száma, a kór már több mint háromszázharminchét emberrel végzett február óta – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán az MTI tudósítása szerint.

A térségbe érkezett nemzetközi szakértők jelenléte ellenére csak az előző héten negyvenhét új megbetegedést és tizennégy halálesetet regisztráltak Nyugat-Afrikában. Továbbra is Guineában a legrosszabb a helyzet, itt 264 ember halt bele a kórba. Sierra Leonéban ezzel szemben 49, Libériában pedig 24 ember vesztette életét a járványban.

A WHO megpróbálta összehangolni a térségbeli államok lépéseit, a szükséges intézkedések életbe léptetése azonban nehézkesnek bizonyult. Egyebek mellett korlátozni kellett a légi forgalmat és a kereskedelmet. Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineában, a járvány ezután terjedt át a környező országokba.

Az ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs gyógymód. Az ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.