Tekla
8 °C
20 °C

Cetcápán lovagolt, nem kér bocsánatot

2014.06.18. 09:30

Nem kér bocsánatot az a floridai férfi, aki egy, a Facebookra feltöltött videó tanúsága szerint meglovagolt egy cetcápát. James Robert Bostwick életében először látott ilyen halat, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az állat uszonyába kapaszkodva vontassa magát a tengerben. 

Bár sokan felháborodtak, mint kiderült, a mutatvány semmilyen törvényt nem sért meg. Az esettel kapcsolatban nyilatkozó cápaszakértők azonban felhívták az emberek figyelmét egy fontos dologra: a cetcápa ugyan ártalmatlan az emberekre nézve, de egy ember komoly gondokat tud okozni az állatnak, ha túl sokat macerálja. „Ha megérintjük őket, megsérthetjük a bőrükön lévő vékony védőréteget, és ez hosszabb távon akár veszélyes is lehet” – mondta Bob Hueter, a Mote Tengerbiológiai Labor Cápakutató Központjának igazgatója, aki szerint úszni természetesen lehet a cetcápákkal, de a legjobb az lenne, ha közben nem érintenénk meg.

A videót feltöltő Bostwick szerint viszont az állat egyáltalán nem zavartatta magát, sőt másik három emberrel is együtt úszott, összesen vagy húsz percen keresztül maradt önszántából az emberek közelében.