Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elon Musk: Tíz év múlva a Marson lehetünk

2014.06.18. 16:10

A civil űrrepülés és az elektromos autók úttörőjeként elhíresült, az igazi Vasembernek is nevezett Elon Musk szerint már következő évtizedben mód nyílik arra, hogy emberes űrutazások induljanak a Marsra. „Teljesen biztos vagyok abban, hogy 10-12 év elég lesz arra, hogy az első ember eljusson a Marsig, de hosszú távon igazából az lenne a fontos, hogy önfenntartó város létesüljön a bolygón” – nyilatkozta Musk a CNBC-nek.

Szerinte a SpaceX nevű űrvállalat elsődleges célja az emberi faj túlélésének biztosítása. Musk úgy véli, hogy az ember egyetlen lehetősége, hogy képessé váljon a Földön határain túlra is költözni, különben előbb-utóbb egészen biztosan elpusztítja magát egy olyan katasztrófasorozattal, amit a saját tevékenységünknek köszönhetünk majd.

Musk a 2020-as tippje bőven a NASA 2030-ra tervezett Mars-utazás előtt jár, ráadásul a NASA szerint ez is csak akkor tartható, ha addig minden technikai feltétel (például a ma még nem is igazán létező rakéták) elkészülnek, és a közpénzből érkező forrás sem apad el. Ezzel szemben a SpaceX már jövőre letesztelné a Falcon Heavy nevű gyorsítórakétáját, amivel akár a Marsig is el lehet majd juttatni az űrhajót. Viszont Musk szerint ez nem verseny, sőt a NASA úttörő munkája nélkül ő sem tarthatna ott, ahol. A SpaceX továbbra is együttműködik majd a NASA-val, a Dragon űrkapszula teherhordóként már bizonyított, hamarosan az űrhajósok szállítása is megkezdődhet. Ez az együttműködés fontos bevételi forrás a cégnek, ugyanakkor Musk akkor sem tartja lehetetlennek a Mars-projekt megvalósítását, ha egyszer elveszítenék az állami pénzeket.

A cég előbb-utóbb elég érett lesz ahhoz, hogy tőzsdére kerüljön, de ehhez még sokat kell bizonyítani. Musk szerint az üzleti világ túlságosan a negyedéves jelentések és a folyamatos növekedés bűvöletében él ahhoz, hogy egy ilyen hosszú távra tervező vállalatnak jó lehetőségei legyenek a részvénypiacon. „Biztos és előre tervezhető megoldásokat kell terveznünk. Ha már közel leszünk a Mars-járművünk megvalósításához, vagy akár meg is reptettük párszor, majd akkor lesz értelme foglalkozni ezzel a témával” – árulta el a milliárdos.