Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendkívül ritka sasokat nézhetünk élőben

2014.06.18. 17:49

Elindult az élő közvetítés, amelyen követhetjük az egyik legritkább magyar madárfaj, a parlagi sas fiókáinak növekedését. A hortábágyi nemzeti park munkatársainak, és néhány természetfilmesnek sikerült felszerelniük egy kamerát a fészeknek otthont adó nyárfára. Itt követheti folyamatosan, hogy mi történik a hortobágyi sasgyerekszobában.

A fiókákon még látszanak a pehelytollak, amit hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. Néhány hetünk van csak, hogy figyeljük a bébisasokat, mert júliusban már megkezdődnek a szárnypróbálgatások.


Broadcast live streaming video on Ustream

A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők  állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.

A sasfiókákat a kamera felszerelésének idején meg is gyűrűzték, hogy hosszútávon is követhessék a sorsukat.

A parlagi sas félénk madár, még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Talán ezért nem sikerült az első kamerás kísérlet sem. A sasok elhagyták fészküket, és helyükre vörös vércsék költöztek be. Igaz, költésüknél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedése követhető ezen a linken.