Jenő
-2 °C
6 °C

Kábítószer? Alkohol? Nem: napozás!

2014.06.20. 17:14

A rendszeres napozás nem csupán a bőrrák kialakulásának kockázatát növelheti, hanem függőséget is okozhat – írja az MTI egy új vizsgálat eredménye alapján.

A Cell folyóiratban közölt tanulmány szerint az ultraibolya sugárzásnak való tartós kitettség beindítja az endorfinok termelését, márpedig e vegyületek az erős függőséget okozó heroinnal és morfiummal azonos módon viselkednek a szervezetben. A vizsgálat laboratóriumi egerek bevonásával készült, de a kutatók szerint az eredmények az emberekre is érvényesek, mivel az UV-sugárzásra adott bőrreakció nagyon hasonló az egereknél és az embereknél.

Az ultraibolya sugárzásnak való rendszeres kitettség fizikai függőséget és addiktív viselkedést váltott ki az egereknél. Az állatok még elvonási tüneteket - remegést, fogkocogtatást - is produkáltak, miután az endorfinok hatását blokkoló készítménnyel kezelték őket. A vizsgálat során a kutatók leborotválták az egerek hátát és a barnuláshoz elég – de leégést nem okozó – UV-fénynek tették ki őket hat héten át minden nap. Az egerek endorfinszintje egy héten belül megemelkedett.

A kutatást vezető David Fisher, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Egyetem orvostudományi karának munkatársa szerint a napozás függőséget okozó természete közrejátszhat a bőrrákos esetek folyamatos növekedésében. Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség - akár napozás, akár szoláriumozás révén -, a különböző bőrráktípusok, köztük a melanóma kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője.

Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint az egyesült államokbeli melanómás esetek száma legalább harminc éve növekszik, és idén nagyjából 76 ezer új esetre, valamint 9700, melanóma okozta halálesetre kell számítani.

Az UV-sugárzásból eredő halmozott károsodás idő előtti bőröregedést is okozhat, amely ráncok, petyhüdt bőr és barna foltok formájában jelentkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?