Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió éves jégbe fúrnak a japánok

2014.06.23. 15:47

Új antarktiszi kutatóbázis építését és egymillió éves jégből vett minták vizsgálatát tervezik japán kutatók, hogy annak segítségével következtethessenek a klímaváltozás várható hatásaira – idézi az MTI a japán kormány hétfői bejelentését.

A sok ezer éves jégrétegekbe zárva az egykori levegő számos összetevője megtalálható, a tudósok pedig ezek elemzésével szeretnék jobban megérteni a környezetben bekövetkező változások természetét. A vizsgálatban a japán antarktiszi kutatóexpedíció tudósai vesznek részt, amelyet a szigetország oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztériumai koordinálnak.

Japán eddig négy kutatóbázissal rendelkezik a kontinensen, ezek közül jelenleg kettő működik, a Syowa és a Dome Fudzsi nevű állomások. Utóbbinál a kutatók 2006 és 2007 között háromezer méter mélyre fúrtak le, ahonnan 720 ezer éves levegőmintát gyűjtöttek.

Az eddigi abszolút rekordot egy európai csapat tartja, akik 2008-ban, az EPICA nevű projekt keretében 800 ezer éves üvegházhatású gázokhoz fértek hozzá, szintén több mint háromezer méter mélyen.

Az új terv szerint a japánok még lejjebb fúrnak majd, így reményeik szerint egymillió éves jégrétegig fognak eljutni. A japán expedíciós főhadiszálláson a közelmúltban kezdték el a hatéves antarktiszi feltárási terv kidolgozását, amelynek a kivitelezhetőségét még vizsgálja a japán kormány, illetve az Antarktisz-egyezmény értelmében még a többi résztvevő ország jóváhagyását is el kell nyernie a kezdeményezésnek.

A nemzetközi egyezmény szerint az Antarktisz nem tartozik egyetlen országhoz sem, hanem minden tagország – köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália, néhány európai ország és persze Japán – egyaránt használhatja kutatási célokra, és e kutatások adatait is megosztják egymással. A hatéves kutatóprogram részleteiről várhatóan 2015 novemberében döntenek, a munka pedig 2016-ban indulhat majd.