Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha Svájcban mászik, figyeljen a leletekre

2014.06.24. 12:01

Svájci tudósok arra kérik a hegymászókat és a gleccsereken túrázókat, hogy nyitott szemmel járjanak a klímaváltozás következtében kiolvadt területeken, és jelentsék az esetleg felbukkanó akár több száz vagy ezer éves régészeti emlékeket – írja az MTI.

A kezdeményezés Leandra Naef régésztől származik; egy svájci kulturális intézmény 2015-ig vállalta a projekt finanszírozását. A hegymászókat arra kérték, hogy ha a Svájci Nemzeti Parkban túráik során találnak valamilyen tárgyat – például fa- vagy ruhadarabot –, ne menjenek el mellette, hanem vizsgálják meg, mert akár régészeti lelet is lehet.

Az elmúlt évtizedekben a hegymászók számos, esetenként több ezer éves régészeti emléket fedeztek fel a dél-tiroli térségben. Mivel a klímaváltozás miatt néhány folt kiolvadt a jég alól, a kecskebőr lábszárvédőtől az emberi maradványokig sok régészeti leletre lehet rábukkanni. 

Naef 2500 méteres magasság fölött háromszáz ígéretes potenciális lelőhelyet jelölt ki és az alapján rangsorolta azokat, hogy a múltban milyen gyakran fordulhattak meg arra a hegyeken átkelők. A Zürichi Egyetemen diplomázott fiatal régész maga is felkeres néhányat a helyszínek közül, de leginkább a hegymászók és természetjárók éberségére, szemfülességére számít.

Naef arra kérte a hegymászókat, hogy ha bármit találnak, jelentsék a Swiss Alpine Club menedékházaiban. Az előkerülő régészeti emlékeket katalogizálják, a legfontosabb lelőhelyeken régészeti feltárásokat is fognak végezni.