Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ha Svájcban mászik, figyeljen a leletekre

2014.06.24. 12:01

Svájci tudósok arra kérik a hegymászókat és a gleccsereken túrázókat, hogy nyitott szemmel járjanak a klímaváltozás következtében kiolvadt területeken, és jelentsék az esetleg felbukkanó akár több száz vagy ezer éves régészeti emlékeket – írja az MTI.

A kezdeményezés Leandra Naef régésztől származik; egy svájci kulturális intézmény 2015-ig vállalta a projekt finanszírozását. A hegymászókat arra kérték, hogy ha a Svájci Nemzeti Parkban túráik során találnak valamilyen tárgyat – például fa- vagy ruhadarabot –, ne menjenek el mellette, hanem vizsgálják meg, mert akár régészeti lelet is lehet.

Az elmúlt évtizedekben a hegymászók számos, esetenként több ezer éves régészeti emléket fedeztek fel a dél-tiroli térségben. Mivel a klímaváltozás miatt néhány folt kiolvadt a jég alól, a kecskebőr lábszárvédőtől az emberi maradványokig sok régészeti leletre lehet rábukkanni. 

Naef 2500 méteres magasság fölött háromszáz ígéretes potenciális lelőhelyet jelölt ki és az alapján rangsorolta azokat, hogy a múltban milyen gyakran fordulhattak meg arra a hegyeken átkelők. A Zürichi Egyetemen diplomázott fiatal régész maga is felkeres néhányat a helyszínek közül, de leginkább a hegymászók és természetjárók éberségére, szemfülességére számít.

Naef arra kérte a hegymászókat, hogy ha bármit találnak, jelentsék a Swiss Alpine Club menedékházaiban. Az előkerülő régészeti emlékeket katalogizálják, a legfontosabb lelőhelyeken régészeti feltárásokat is fognak végezni.