Judit
3 °C
7 °C

Nyugodtan fürödjön a Balatonban

2014.06.24. 09:37 Módosítva: 2014-06-24 09:38:33

Egyelőre nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy mi okozott súlyos vírusfertőzést a hétvégén Balatonfüreden megrendezett úszóverseny résztvevőinél. A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye szerint a hivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei vízmintát vettek a versenyhelyszínen, illetve a VMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést.

A VMKH munkatársai szerint minden további kérdéssel kapcsolatban fontos, hogy a minták feldolgozása után megjöjjenek az első vizsgálati eredmények, amik alapján ki lehet majd deríteni, hogy valóban a Balaton vízminőségével, a közelmúltban tapasztalt halpusztulással kapcsolatosak-e a megbetegedések, vagy valami más áll a fertőzés hátterében.

Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vírusos megbetegedésekért általában nem a tó vízminősége a felelős. Nagyjából egy évvel ezelőtt is volt egy kalicivírus által okozott esetsorozat, akkor szintén Balatonfüreden negyven gyerek jelentkezett a város orvosi ügyeletén. Az akkor indított vizsgálat azt állapította meg, hogy a vizsgált fürdőhelyek egyikénél sem találták meg a fertőzés forrását, ráadásul a tó vízminőségével kapcsolatos mérések akkor is folyamatosan kiváló eredményeket mutattak.

A Füred TV-nek a mostani esettel kapcsolatban nyilatkozó limnológusok szerint a Balatonba szennyvíz sem kerül, mióta a tavat körülcsatornázták, így a legvalószínűbb forrás egy lokális kalicivírus lehet, amit valahol a parton kaptak el a versenyzők, vagyis a vírus nem úszás közben került a szervezetükbe. Ezt támasztja alá az is, hogy a strandon mások is fürödtek, de ők nem betegedtek meg. 

A tévének nyilatkozó szakember szerint egy ilyen esetet a kalicihez hasonló, agresszív vírusok esetében már egyetlen fertőzött ember is okozhat.

A szakemberek szerint véglegeset csak az egy-két napon belül megjelenő eredmények alapján lehet mondani, de egyelőre nem javasolják, hogy bárki elhalassza vagy lemondja a mostanában tervezett balatoni nyaralását. A VMKH sajtóközleményének utolsó mondata arról biztosít mindenkit, hogy a Balaton vízminősége Balatonfürednél a június 17-i hatósági vízminta vizsgálatai alapján kiváló, fürdésre alkalmas volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a természetes vizekből vett minták vizsgálata bizonyos szempontból hasonlít a meteorológiához: ahogy azt egy korábbi cikkünkben az ilyen elemzésekre szakosodott Wessling Hungary Kft. szakértője elmondta, a minták kizárólag a mintavétel pillanatára jellemzőek, pontos tapasztalatokat leginkább csak utólag lehet levonni, és az előrejelzés csak igen korlátozottan és igen rövid időtávra lehetséges.

A kalici rendkívül fertőző, gyors lefolyású, hányással és hasmenéssel járó betegséget okozó vírus, ami főleg zárt közösségben terjed. A fertőzést érintés útján, vagyis egy rosszul megmosott kézzel is át lehet adni. A betegség nem jár súlyos következményekkel, de főleg a gyerekek esetében fontos, hogy megakadályozzuk a hányás és a hasmenés következtében kialakuló folyadék- és elektrolithiányt. A betegség három nap alatt magától is elmúlik, az emberi szervezet egy enzimje ugyanis képes a kalicivírus elpusztítására. Fontos, hogy emellett a hányást és a hasmenést se csillapítsuk, a vírus ugyanis így ürül a szervezetből.

Nem a halpusztulás okozta

A Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője kedden a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között, írja az MTI. A halpusztulás okait még vizsgálják.

A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a Balatonba a mintavétel és a verseny között eltelt két napban ezen a nagy, tömegek által látogatott partszakaszon – jegyezte meg. Présing Mátyás végül hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?