Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tudja, mibe kerül az a sok szemét?

2014.06.24. 16:01

Évente legalább 13 milliárd dollár - nagyjából 3 ezer milliárd forint - kárt okoz a tengerekbe szórt műanyagszemét – írja az MTI. Az ENSZ egy kenyai konferenciáján elhangzott, hogy a hulladék egyaránt fenyegeti a vízi állatokat, a turizmust és a halászatot.

A műanyagnak fontos szerepe van korunk mindennapjaiban, ám nem hunyhatunk szemet a használatából származó környezeti károk felett. [...] A legfontosabb üzenet: a plasztikhulladékot újra kell hasznosítani, illetve mennyiségét csökkenteni kell.

– mondta Achim Steiner, az UNEP vezetője.

De mi a baj a műanyaggal?

  • Kiirtja a tengeri élővilágot. Szakértők szerint a tengerbe dobált műanyag megmérgezhet egyes vízi állatokat, például a teknősöket, a delfinek és a bálnák meg belegabalyodhatnak a nagyobb szemétdarabokba. A műanyaghulladék a korallzátonyokat is erősen károsítja, és a legkisebb szemétrészecskék a sarki jégbe is beépülnek.
  • Gazdasági károkat okoz. Az ENSZ jelentése többek közt a strandok elszennyeződését és a halászeszközök megrongálódását említette. A műanyag jó részét a tengeri áramlatok nagy szemétkupacokba hordják össze.
  • Károsak az apró műanyagrészecskék is. Ezek részben úgy keletkeznek, hogy a sós vízben a szemétből kioldódnak, másrészt a fogkrémek, tusfürdők vagy arctisztítók összetevőiként a szennyvízzel a tengerekbe kerülnek.

A szakértőket ez az utóbbi különösen aggasztja.

Az apró darabokat az áramlatok nagy távolságokra szállítják, és végül ételeink részeként a tányérunkon végzik.

– mondta Steiner.

A Nairobiban tartott konferencián a környezetvédők a cégek nagyobb részvételét kérték a műanyaghulladék csökkentésében. Andrew Russel, egy műanyagszennyezés elleni projekt munkatársa szerint a vállalkozásoknak ugyanúgy kellene figyelmet szentelniük az ökológiai lábnyomra a műanyag, mint a szén-dioxid kibocsátása szempontjából.