Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tudja, mibe kerül az a sok szemét?

2014.06.24. 16:01

Évente legalább 13 milliárd dollár - nagyjából 3 ezer milliárd forint - kárt okoz a tengerekbe szórt műanyagszemét – írja az MTI. Az ENSZ egy kenyai konferenciáján elhangzott, hogy a hulladék egyaránt fenyegeti a vízi állatokat, a turizmust és a halászatot.

A műanyagnak fontos szerepe van korunk mindennapjaiban, ám nem hunyhatunk szemet a használatából származó környezeti károk felett. [...] A legfontosabb üzenet: a plasztikhulladékot újra kell hasznosítani, illetve mennyiségét csökkenteni kell.

– mondta Achim Steiner, az UNEP vezetője.

De mi a baj a műanyaggal?

  • Kiirtja a tengeri élővilágot. Szakértők szerint a tengerbe dobált műanyag megmérgezhet egyes vízi állatokat, például a teknősöket, a delfinek és a bálnák meg belegabalyodhatnak a nagyobb szemétdarabokba. A műanyaghulladék a korallzátonyokat is erősen károsítja, és a legkisebb szemétrészecskék a sarki jégbe is beépülnek.
  • Gazdasági károkat okoz. Az ENSZ jelentése többek közt a strandok elszennyeződését és a halászeszközök megrongálódását említette. A műanyag jó részét a tengeri áramlatok nagy szemétkupacokba hordják össze.
  • Károsak az apró műanyagrészecskék is. Ezek részben úgy keletkeznek, hogy a sós vízben a szemétből kioldódnak, másrészt a fogkrémek, tusfürdők vagy arctisztítók összetevőiként a szennyvízzel a tengerekbe kerülnek.

A szakértőket ez az utóbbi különösen aggasztja.

Az apró darabokat az áramlatok nagy távolságokra szállítják, és végül ételeink részeként a tányérunkon végzik.

– mondta Steiner.

A Nairobiban tartott konferencián a környezetvédők a cégek nagyobb részvételét kérték a műanyaghulladék csökkentésében. Andrew Russel, egy műanyagszennyezés elleni projekt munkatársa szerint a vállalkozásoknak ugyanúgy kellene figyelmet szentelniük az ökológiai lábnyomra a műanyag, mint a szén-dioxid kibocsátása szempontjából.