Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek az újabb bozonok és ütközések

2014.06.24. 18:22

Másfél évig szünetelt a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a svájci-francia határon működő CERN Nagy Hadronütköztetőjének működése. Az LHC-t ennyi idő alatt felújították, amikor újra bekapcsolják majd a szerkezetet, az eddigi teljesítmény háromszorosán fog majd működni, írja a Science Recorder. A részecskegyorsító hatalmas föld alatti körgyűrűjének egynyolcadát hűtötték le a működési hőmérsékletre, minusz 271,3 Celsius-fokra. A kísérletek 2015 elején indulhatnak majd el.

A CERN költségvetése 7,5 milliárd eurós, ami 2,29 ezermilliárd forintnak felel meg. Ezzel az eszközzel találták meg a Higgs-bozont, ami a legutóbbi nagy fizikai felfedezés volt. 2013-ban Nobel-díj járt Peter W. Higgsnek és Francois Englertnek, akik 1964-ben megjósolták a részecske létezését.

A CERN működéséről, az ott dolgozó magyarokról itt olvashat részletesen.