Árpád
-2 °C
4 °C

Neonrózsaszín űrnyalóka épül Kínában

2014.06.25. 15:43
A világ legmagasabb épülete egy neonrózsaszín kínai szupertorony lesz. Bogárhotel, francia utcácskák és éttermek is lesznek a futurisztikus űrtemplomban, ami még a környezetet is tisztítja.

Kínában gyakran építenek ormótlan, monumentális épületeket, és a bazári csillogás iránt is vonzódnak. A Vuhan városába tervezett óriástorony viszont még így is meglepő kezdeményezés.

Chetwoods-Pheonix-Towers dezeen ss1

A brit Chetwoods építészstúdió tervei szerint a Phoenix-torony néven emlegetett épületegyüttes 450 lábbal, nagyjából 137 méterrel magasabb lenne, mint a 828 méteres Burdzs Kalifa.

Ha Kínában előállsz egy kissé őrült ötlettel, az szinte sose elég őrült. Az Egyesült Királyságban épp fordítva van.

– mondta Laurie Chetwood, az építészstúdió alapítója.

A torony tervével a kínai mitológiai lény, a főnix előtt akartak tisztelegni. A Phoenix-torony valójában két épületből áll. A Feng (férfi) torony tetejére egy napenergiával fűtött termikus kéményt terveztek, ami kiszippantja a városból a rossz levegőt, és közben áramot is termel. Ez látja el energiával a kisebb tornyot, a Huangot (nő), ahol egy 100 emeletes függőleges kert és számos biomasszakazán is lesz. A kertekbe bogárhoteleket is terveztek; itt gyűjtenék össze a bogarakat és rovarokat, hogy megvédjék őket a kipusztulástól.

Ja, és az egészet egy tó felszínére építenék.

Annak ellenére, hogy Kínában rekordokat dönt a légszennyezettség, a kínai kormány rengeteget költ a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kísérleti projektekre. Ennek az egyik fejleménye a Phoenix-torony is. A légtisztító és energiatermelő kapacitás, illetve a környezetvédelmi célkitűzések mellett a kormány azt tervezi, hogy turistalátványosságot épít a toronyból.

Részben ez az oka, hogy a két épület közé több éttermet, galériát és bárt is építenének. A tervezők elmondták, hogy külön japán, török és francia utcákat is terveznek bele, hogy akik ide látogatnak, úgy érezzék, nem kell elhagyniuk Kínát, hogy lássák a világot. Kérdés, hogy a turizmus mikor hozza be a fejlesztések árát, mivel úgy becsülik, a projekt összköltsége az 1,2 milliárd dollárt is meghaladhatja. A tervezés még három évig is eltarthat, az építkezés ezután kezdődne.

A hajmeresztő tervek után már nem hatott meglepően, amikor a tervezők elmondták, hogy azért választották az épületnek ezt a szokatlan színt, mert ez illik a legjobban a hajnali égbolthoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?