Endre, Elek
17 °C
30 °C

Zabál a birka? Permetezzen kutyaszarral!

2014.06.25. 17:03

Ön dönt: birkát tart vagy növényt? Ha mindkettőt szeretné, problémát jelenthet, hogy a birka nincs tekintettel arra, hogy a veteményest nem neki szánja, ugyanis azt is lezabálja, ha az útjába kerül. A gazdák, a vegyszergyártók és a birkák vállvetve dolgoznak rajta, hogy megszüntessék, illetve fenntartsák ezt az állapotot.

Az ember-birkaháború csodafegyvere, nem fogják elhinni, de egy tudományos kutatás szerint a kutyaszar lehet, és ez végül az előbbiek javára fordíthatja a meccset.

Egy kutatócsoport több kísérletet végzett, hogy megállapítsák, melyik állat ürülékére a legérzékenyebbek a birkák. Az átfogó teszten többek között mesterséges kutya-, disznó- és oroszlánszar-esszenciával, illetve a juhokból vett magzatvízzel kísérleteztek. Kiderült, hogy a kutyaürülék volt a legbüdösebb; ezt szinte minden birka elkerülte, leszámítva a szaglássérülteket.

A patás állatokat taszító szagokról készült tanulmánynak nagyon is gyakorlati jelentősége van: ezek segíthetnek megőrizni az erdő- és mezőgazdasági termények épségét. A házi birkákkal végzett kísérletekben ételválasztásos teszteket csináltak az állatokkal; a terményeket más-más állatok riasztó szagú fekáliáival kezelték. A birkák kétféle vályúból ehettek; ezekbe 30-30 gramm kukoricát szórtak. Az egyik adagot állatszarszaggal kezelték, a másikat semmivel.

A birkák a kutyaürülék szagára reagáltak a leghevesebben: szinte semennyit nem fogyasztottak a szaros kukoricából, pedig még a méhváladékost és a disznótrágyást is megkóstolták. A szarvas- és oroszlánszar-aroma kevésbé voltak hatékonyak; a birkák ezeket, ha vonakodva is, de elmajszolgatták.