Nébih: Kordában tartható a veszélyes medvetalp

2014.06.26. 14:53

A kezelés nélkül évekig megmaradó hegeket okozó kaukázusi medvetalp magyarországi elterjedésétől nem kell nagyon tartanunk, tudtuk meg az Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértőitől.

Hazánk a kaukázusi medvetalp elterjedési területének déli határán terül el, sok károsítója, kártevője van. Származási helyén, a Nyugat-Kaukázusban 1000-2000 mm között változik az éves csapadékmennyiség, a nyarak forrók, a telek igen hidegek. Mindez a déli irányú további terjedését korlátozhatja. Magas nedvességigénye miatt főleg a vízfolyások, csatornák mentén kell megakadályoznunk a terjedését – írja a Nébih.

Budapest biztonságban

map

Bár a 2005-ös térképeken összefüggőnek látszik a kaukázusi medvetalp elterjedési területe, a Csiszár Ágnes szerkesztésével 2012-ben kiadásra került Inváziós növényfajok Magyarországon című könyvben, a Magyarországi Flóratérképezési Programban összegyűjtött adatok és a szerzők adatai szerint nem összefüggő területet hódított meg a növény.

A kaukázusi medvetalp Európa nyugati és északi részén a botanikus kertekből, arborétumokból való kivadulás után terjedt el – írja a Nébih. Hazánkban már 1980-ban kivadult Zircről, Szombathelyről és Szarvasról. A kaukázusihoz hasonló Sosnowsky-medvetalp is már az 1980-as években megjelent a Felső-Tisza vidéken, Tiszabecs és Tiszacsécse között. A Keszthelyi Agrártudományi Főiskolán pedig az 1960-as évek elején vizsgálták ugyanennek a fajnak a takarmánynövényként való felhasználásának lehetőségét.

Azóta nem történt egyik területen sem olyan mértékű felszaporodás, ami indokolná, hogy azt feltételezzük, hogy 10 éven belül Budapest térségében megjelenhet a medvetalp. Az országban idén egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, írja az MTI, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették.

A medvetalp kiirtásáról a termelőnek, a terület gazdájának kell gondoskodnia, és ha ezt nem teszi meg, akkor növényvédelmi bírságot kell kiszabni. 

A hatóságnak pedig az a feladata, hogy

  • a lakosság felismerje a medvetalp fajokat,
  • a termelők, földhasználók tudjanak arról, hogy medvetalp ellen védekezni kell,
  • kidolgozza a védekezési technológiákat (2004–2005-ben voltak kémiai védekezési kísérletek), és segítsen a módszerek kiválasztásában,
  • a medvetalp fajok elterjedését vizsgálja, mérje fel a fertőzött területeket,
  • jegyzőkönyv felvétele a kaukázusi medvetalp és Sosnowsky-medvetalp fajokkal fertőzött területekről,
  • felhívja a figyelmet a medvetalppal való érintkezés egészségügyi kockázataira.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla