Ödön
2 °C
11 °C

Macskaméretű erszényest és más új fajokat találtak Pápua Új-Guineán

2014.06.26. 16:42

Három új emlősfajt fedezett fel Pápua Új-Guineában egy ausztrál expedíció – írja a Guardian. A négy hónapos megfigyelés során több mint negyven kamerát állítottak fel a kutatók az óceániai ország hegységeiben. A csapatot Euan Ritchie, a melbourne-i Deakin University ökológusa és a Tenkile Conservation Alliance nevű természetvédő csoport alkotta.

Dorcopsus wallaby
Dorcopsus wallaby
Fotó: Tenkile Conservation Alliance és Deakin University

Az eddig ismeretlen három faj között található egy erdei kenguruk neméhez tartozó wallabyfaj, egy óriási fülű egér, és egy erszényesnyestformák alcsaládjához tartozó antechinus, ami egy cickányszerű erszényes állat. A legérdekesebbnek a wallabyt találta az expedíciót vezető Ritchie, mert macskához hasonló méretével ez az állat a hasonló erszényesfajok között ritka kicsinek számít.

Az expedíció során számos ismert, de nagyon ritka kúszókengurufa jról is sikerült képeket készítenie a kutatóknak. A különlegesebb fogások közé tartozik még egy légyvadászfélék családjához tartozó madár, amely a világ egyetlen mérgező madaraként ismert.

Ritchie elmondása szerint az eredmények fényében szeretnék meggyőzni a helyi kormányt, hogy fokozott figyelmet szenteljen a terület védelmének, és szeretnék folytatni a kutatást, hiszen ezúttal csak emlősökre koncentráltak, de várhatóan számos más állat- növényfaj is felfedezésre vár még Pápua Új-Guineán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?