Szilvia
5 °C
16 °C

Ezt az űrhajót rakná tengerre egy francia építész

2014.06.27. 21:16

Jacques Rougerie francia építész szerint nincs rendben az, hogy többet tudunk a Mars és a Hold felszínéről, mint a tengerfenékről, ezért paradigmaváltásra van szükség a kutatásokban. Na meg 48 millió dollárra (10,8 miliárd forintra): ennyiből lehetne megépíteni azt az általa tervezett óceánjáró labort, ami komplexitásában az űrhajókkal vetekszik.

A SeaOrbiter nevű hajó mini-tengeralattjárókkal és búvárokkal a fedélzeten vizsgálná a tengeri élővilágot. A projekt finanszírozásához Rougerie szerint sem lesz könnyű támogatókat találni, de a pénz egy részét már összeszedték a KissKissBankBank nevű francia online támogatásgyűjtő oldalon – eddig 475 ezer dollár gyűlt össze, ez arra már elég, hogy elkezdjék építeni a hajó „szemét”. A „szem” (az ábrán az 1. pont) a fedélzetnek az a része lenne, ahonnan a tudósok a vándorló madarakat, illetve az időjárást figyelnék – írja a Popular Science.

A hajót részben napelemek és szélturbinák hajtanák, de más futurisztikus elemei is lennének: ezek közül a legbizarrabb egy orgona, Jules Verne Nemo kapitányának kedvenc hangszere. Ez biztosan nem véletlen egybeesés: a hajó kommunikációs központját is Nemónak hívnák, innen tudósítanák a SeaOrbiter által tett felfedezéseket a világnak.

A tervezett kutatási területek között szerepel az Atlanti-óceán északi részén fekvő Sargasso-tenger, ahol a hatalmas kiterjedésű tengeri hínárerdő egy eddig kevéssé feltárt ökoszisztémát hoz létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?