Sikeresen landolt az Orion űrkapszula

2014.06.27. 10:08

Sikerült a NASA új Orion űrkabinjának landolási tesztje – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Az űrhajósokat szállító űrrepülők helyettesítésére tervezett Orion kapszula szerdán az arizonai sivatagban ért földet, miután több mint tíz kilométer magasból dobták ki egy C-17-es katonai szállítógépből. A NASA közleménye szerint az Orion új ejtőernyőrendszere kitűnően vizsgázott, az űrkabin teljes biztonságban szállt le.

Mark Geyer, az Orion program menedzsere szerint a tesztekkel igazolták az ejtőernyőrendszer megbízhatóságát. A kísérletek megerősítették, hogy az űrhajósok biztonságban landolhatnak majd az Orionnal. 

A NASA az első próbaútjára készíti fel az Oriont. A decemberre tervezett kétórás, a Földet 5700 kilométeres magasságban négyszer megkerülő útra az űrjármű ember nélküli változatát küldik. A kapszulát hordozórakéta juttatja az űrbe. Az Orion visszatérése során tovább tesztelik a jármű működését. 

Az Orion első ember nélküli küldetését 2017-re tervezik, amikor az űreszköz a Hold környékére látogat el, majd visszatér a Földre. A légkörbe másodpercenként 11 kilométeres sebességgel lép be; ha sikerül, ez lesz az űrkutatás történetének leggyorsabb belépése.

A legutóbbi kísérletet az amerikai hadsereg yumai bázisán végezték el. A szakemberek itt erősebb igénybevételnek tették ki az ejtőernyőket azzal, hogy engedték az Oriont tíz másodpercig szabadon esni. Ettől nőtt a jármű sebessége és az aerodinamikai nyomás. A szabadesés után az Orion felső fedőlapja (FBC) a terveknek megfelelően vált le, és kinyíltak az ejtőernyők.

A szerdai volt az utolsó alkalom, amikor a teljes ejtőernyőrendszert tesztelték az Orion első űrbe vezető útja előtt.   • Hírek
  • Árfolyam