Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha ez igaz, Egyiptom a tudomány csúcsán

2014.06.29. 21:19

Azt állítja az egyiptomi hadsereg, hogy lenyűgözően csodálatos tudományos felfedezést tett: olyan eszközt dolgozott ki, amely vérvétel nélkül felismeri a HIV és a Hepatitis C vírusainak hordozóját, sőt, képes arra is, hogy megtisztítsa a vírustól a vért és így meggyógyítsa a betegeket – írta a Daily Mail.

Kék madár lehet a csodaszer

A felfedezés szépséghibája, hogy a a februárban megjelent első optimista nyilatkozatokat semmi sem támasztja alá – akkor fél évet kértek a befejezésig –, és még a kidolgozók szerint is tesztelni kell, hogy megjelenhessen a mindennapi használatban. Egyelőre tehát az eszköznek annyi realitása van, mint Széles Gábor kozmikus energiát használó kék madarának.

Szombaton be is jelentették, hogy a tesztek miatt csúszik a kidolgozott eszköz széleskörű bevetése. Az csodagépről szóló hírek ezért inkább az új egyiptomi hatalom pr-akciójának tűnnek.

Becslések szerint a 86 milliós ország egy tizede fertőzött Hepatitis C vírussal. Ez ellen nincs is védőoltás. A betegség csak drágán gyógyítható. Előfordul, hogy a betegség tünetmentes, ám később májzsugorhoz vezet.