Szteroidos sirályra hasonlított az ősmadár

2014.07.08. 15:22

Önálló fajként azonosították az eddig ismert legnagyobb repülni képes madár maradványait, melyek tanúsága szerint az óriás szárnyszélessége elérte a 6,1-7,4 métert. „Mint egy szteroidokon élő sirály” – a BBC News szerint így nézhetett ki a Pelagornis sandersi névre keresztelt ősmadár, amely életének nagy részét az óceánt pásztázva töltötte, zsákmány után kutatva.

Pelagornis océano
Fotó: Wikipedia Commons

A szimulációk szerint elegánsan és gyorsan repült, a légáramlatokat kihasználva sebesebben siklott, mint a 100 méteres profi sprinterek, a földön azonban hatalmas szárnyai miatt már kevésbé kecsesen mozgott, ezért a lehető legkevesebb időt töltötte ott – írja az MTI. Valószínűleg fel sem tudott szállni helyből, ehelyett feltehetően egy lejtőn lefelé totyogva kellett elkapnia a megfelelő légáramlatot – derül ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmányból.

Az ősmadár óriási méretei mellett a ma élő legnagyobb madarak – a kaliforniai kondor és az albatrosz – is verébnek tűnnek. A 25-28 millió évvel ezelőtt élt faj a legnagyobb repülő madár címét egy 6 millió éve Dél-Amerikában élt, kondorkeselyű-szerű társától, az Argentavis magnificenstől hódította el, melynek kifeszített szárnyai 5,7-6,1 métert fogtak át.

Az efféle óriásmadarak egykor igen elterjedtek voltak, körülbelül 3 millió évvel ezelőtt azonban eltűntek a föld színéről; a kutatók egyelőre nem tudják, mi okozta kihalásukat. Az új rekorder 25 millió éves maradványait már 30 éve megtalálták Dél-Karolinában, de mostanáig tartott, amíg kétséget kizáróan új fajként azonosították.  • Hírek
  • Hírek